Återhållsam budget från nya regeringen

Publicerad 8 november 2022 kl 14.25

Inrikes. Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar nu en budget utan många av de excesser i bidrag och kompensation för inflation som många hade förväntat sig. Istället ska staten gå 200 miljarder plus de närmaste åren.

Dela artikeln

Svantesson säger att regeringen inte vill bidra till att hålla upp inflationen och därmed undergräva Riksbankens försök att tygla prisökningarna.

Enligt regeringens huvudscenario kommer BNP falla 0,4 procent nästa år och därefter stiga med 2 procent 2024.

Men enligt ett alternativt scenario, som också finns med i budgeten, kraschar Sveriges BNP med 1,4 procent nästa år. Då kan 200 miljarder behövas, exempelvis för att rädda många bolånetagare och överbelånade företag i fastighetssektorn.

Utgiftstaket höjs av detta skäl från 1595 till 1825 miljarder under de kommande åren. Enligt budgeten finns därmed en buffert på 525 miljarder för att rädda bolånetagare och fastighetsbolag med skattepengar, eller för att "hantera de ovanligt stora finanspolitiska risker som Sverige står inför”, som regeringen formulerar saken i sin budget.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.