Det är bara ca en procent av Sveriges befolkning som har celiaki, eller glutenintolerans, som syns i medicinska tester.
Betydligt fler svenskar identifierar sig emellertid som glutenintoleranta och därmed finns det också en ganska betydande marknad för glutenfria alternativ.
Men KI-professorn Jonas F Ludvigsson säger att sjukvårdens tester är säkra. Och till de som identifierar sig som glutenallergiker trots att testerna visar att de tål gluten har han ett handfast råd:
– Då tycker jag att man kan fortsätta äta kost med gluten. Tycker man ändå att man får problem, då kan man minska mängden men man behöver inte äta en strikt glutenfri kost.
Han utesluter emellertid inte att det kan finnas annat innehåll i sådant som bröd, som vissa personer kan vara allergiska mot. Men det är osannolikt att det är gluten, och att äta glutenfritt borde därmed inte hjälpa.
Det är en slutsats som får stöd av flera mindre studier. Bland annat en studie där bara 16 procent av glutenintoleranta kunde skilja glutenfritt från icke-glutenfritt bröd i ett blindtest, trots att hela gruppen uppgav sig må bra av sin glutenfria kost.