Samtidigt bekräftar FN att rebellerna använder kemvapen i konflikten.

" />

Samtidigt bekräftar FN att rebellerna använder kemvapen i konflikten.

" />

Samtidigt bekräftar FN att rebellerna använder kemvapen i konflikten.

" />
SKA BEVÄPNAS. Freedom House/CC-BY

FN: Rebellerna har använt kemvapen

Publicerad 14 juni 2013 kl 05.20

Inrikes.På torsdagen meddelade Vita huset att man nu trappar upp kriget i Syrien genom att förse rebellerna med vapen och "militär assistans", rapporterar Reuters. Samtidigt står det klart att rebellerna använder sig av kemiska vapen i konflikten och nyligen greps rebeller i Turkiet med nervgasen sarin.
– Det har använts av oppositionen, alltså rebellerna, och inte av regeringsstyrkor, säger FN:s utredare Carla Del Ponte till Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Det två år långa kriget har hittills krävt 93 000 liv enligt FN:s uppskattningar. Krigslyckan för rebellerna har vänt och regeringen al-Assad har övertaget, bland annat tack vare stöd från Iran och Libanon.

FN meddelade i början av maj att de hade "starka indikationer" på att rebellerna i Syrien använde stridsgas i striderna mot den syriska försvarsmakten.

– Detta har använts av oppositionen, rebellerna, inte av regeringsstyrkor, sade FN:s utredare Carla Del Ponte enligt Reuters.

Misstankana som bekräftades i slutet av maj då rebeller från striderna i Syrien greps i Turkiet – i samband med detta påträffades nervgasen sarin.

Nu säger sig USA vara säkra på att också statsmakten använt stridsgas i strider.

– Vår underrättelsedata indikerar att al-Assads regering använt kemiska stridsmedel, inklusive nervgasen sarin, i liten skala flera gånger under det gångna året mot oppositionen, säger Vita husets talesman Ben Rhodes.

Han låter också meddela att USA från och med nu kommer att stötta Free Syrian Army (FSA), en ledande rebellgrupp, med vapen och "direkt militärt stöd" i kriget mot den syriska försvarsmakten.

Enligt Reuters finns det dock risk att vapnen hamnar i händerna på al-Qaida som har flera lojala stridande enheter bland rebellerna. Enligt en fransk läkare var så mycket som 60 procent av rebellerna i själva verket utländska jihadister.

Syrien – ett geopolitiskt spel
Konflikten i Syrien har till stor del sin grund i religiösa och politiska motsättningar. Syrien styrs av Assad, som är alawit, en shiitisk grupp. Dock är 70 procent av Syriens befolkning sunniter, en konkurrerande inriktning inom islam. Det är bland dessa rebellerna har sitt främsta stöd.

I Syrien finns det också en stor kristen minoritet på 10 procent, som sällar sig till Assad för skydd mot de allt mer radikalt islamistiska rebellerna. Därtill finns det en kurdisk grupp som utgör kring 8 procent av befolkningen, som ser upproret som en möjlighet att skaffa sig utrymme för en kurdisk stat. Den Uppsala-boende Abdulbaset Sieda, som har varit ledare för Syriska nationella rådet och därmed hela oppositionen, är exilkurd.

Det shiitiska Iran, som utlovat militärt stöd om Syrien skulle bli invaderat av utländska makter, kan ses som allierade.

Läs också:
Kannibalism bland rebellerna i Syrien
Syriska rebeller fördriver kristna


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

20-årig kvinna grovt misshandlad vid rån

Fördes till sjukhus med anbulans.. Två personer är frihetsberövade i Vetlanda.0 

Man häktad för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka

Beslut idag.. Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.0 

Larmet: 100.000 övergivna katter i Sverige

"Skaffa inte sommarkatt!". Många tror att katterna alltid klarar sig själva.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0