Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila

Publicerad 1 juli 2020 kl 09.11

Vetenskap. Covid-19-infektion leder till drastiskt försämrad spermiekvalitet och kan göra män infertila. Det konstaterar det ryska hälsodepartementet nu med hänvisning till nya uppgifter, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

– Idag visar sig problemen med infer­tilitet, särskilt manlig infertilitet, förknippad med covid-19 i en större skala, sade Elena Uvarova, det ryska hälso­departe­mentets chefs­gyne­kolog för barn och ungdomar, på en press­konferens i Moskva.

Uppgifter som samlats in av ryska läkare har visat en "38-procentig minskning av spermakvalitet" hos män som återhämtat sig från en covid-19-infektion, sade hon. Uppgiften är särskilt oroande eftersom kvaliteten på spermierna hos ryska män sedan tidigare inte är optimal, tillade Uvarova.

Forskare har diskuterat en potentiell påverkan av coronaviruset på manlig fertilitet sedan pandemin började i Wuhan i Kina i december. Vissa studier har visat att viruset påverkar det reproduktiva systemet hos män, medan andra inte har upptäckt några avvikelser.

En kinesisk-amerikansk studie i början av juni varnade för att coronaviruset kan skada testiklar utan att infektera dem. Viruset attackerar och förstorar enligt studien spermaproducerande celler i den sådan utsträckning att produktionen av sperma påverkas.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Adolf Hitler var illegal invandrare i Tyskland. Utredning klargör handläggarnas dundermiss.0 Plus

Studie visar: Barnläkare med fel hudfärg kan vara livsfarliga. Så hotar mångfalden inom sjukvården ditt barns hälsa.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0