Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila

Publicerad 1 juli 2020 kl 09.11

Vetenskap. Covid-19-infektion leder till drastiskt försämrad spermiekvalitet och kan göra män infertila. Det konstaterar det ryska hälsodepartementet nu med hänvisning till nya uppgifter, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

– Idag visar sig problemen med infer­tilitet, särskilt manlig infertilitet, förknippad med covid-19 i en större skala, sade Elena Uvarova, det ryska hälso­departe­mentets chefs­gyne­kolog för barn och ungdomar, på en press­konferens i Moskva.

Uppgifter som samlats in av ryska läkare har visat en "38-procentig minskning av spermakvalitet" hos män som återhämtat sig från en covid-19-infektion, sade hon. Uppgiften är särskilt oroande eftersom kvaliteten på spermierna hos ryska män sedan tidigare inte är optimal, tillade Uvarova.

Forskare har diskuterat en potentiell påverkan av coronaviruset på manlig fertilitet sedan pandemin började i Wuhan i Kina i december. Vissa studier har visat att viruset påverkar det reproduktiva systemet hos män, medan andra inte har upptäckt några avvikelser.

En kinesisk-amerikansk studie i början av juni varnade för att coronaviruset kan skada testiklar utan att infektera dem. Viruset attackerar och förstorar enligt studien spermaproducerande celler i den sådan utsträckning att produktionen av sperma påverkas.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Mer från Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Nasa-sond ska leta vatten på månen. Tillkännager partner på onsdag.0 

Norsk expert: "Detta virus har inget naturligt ursprung". Coronaviruset var redan färdiganpassat för att smitta människor, enligt ny studie.0