Det var på denna jämtländska gård, som numera används som asylboende, som flickan påstod sig ha blivit våldtagen.

15-årig tjej fälls för falsk våldtäktsanmälan

Publicerad 17 oktober 2014 kl 12.41

Inrikes. Domen mot den 15-åriga flicka som tidigare fällts för falsk tillvitelse efter att ha anklagat två unga män för att ha gruppvåldtagit henne står fast sedan Högsta domstolen beslutat sig för att inte ta upp fallet.

Gilla artikeln på Facebook

Den 15-åriga flickan i Jämtland anmälde i februari i år att hon under en fest gruppvåldtagits av två unga män på ett asylboende för så kallade "ensamkommande flyktingbarn", skriver Dagens juridik.

15-åringens påståenden om våldtäkten fick däremot inte stöd från hennes väninna, som var med flickan på asylboendet. Enligt väninnan hade flickan istället haft frivilligt sex med de båda männen. Väninnans utsaga fick stöd i bevisning från chattloggar där 15-åringen sagt åt väninnan att "hålla tyst", att hon såg fram emot att få pengar och bli rik och att hon ville att de två unga männen skulle "kastas ur landet" och utvisas till Afghanistan, framgår av domstolshandlingar som Fria Tider tagit del av.

Utredningen mot de båda männen lades därför ned, istället inleddes en rättsprocess mot den 15-åriga flickan där hon anklagades för falsk tillvitelse. Flickan friades av Östersunds tingsrätt, men fälldes av Hovrätten för Nedre Norrland. Hovrätten skriver i sin dom att man anser det klarlagt att flickan "uppsåtligen lämnat de sanningslösa uppgifterna" och att brottet är av sådan art att det har ett "förhållandevis högt straffvärde".

Hovrätten dömde därför flickan till 30 timmars ungdomstjänst, men understryker att hon hade dömts till fängelse om hon varit äldre. Hon ska även betala skadestånd till en av de våldtäktsanklagade männen. Högsta domstolen meddelade nyligen att man inte tänker ta upp fallet till prövning och hovrättens dom står därför fast.


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kungen om äldre som vägrar stanna hemma: "Förstår inte alls"

Markerar mot boomergnället. "Det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra."0 

Ekonominyheter

Ansöker om rekonstruktion. 1.000 anställda berörs om bolaget går omkull.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0