" /> " /> " />
Foto: marcella bona/flickr

7 av 10 unga stöder bolånetaket

Publicerad 29 januari 2012 kl 09.10

Ekonomi.7 av 10 unga mellan 18 och 25 år vill ha kvar det så kallade bolånetaket, enligt en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling. Detta trots att bolånetaket enligt samma undersökning leder till att en majoritet av de unga inte har råd att köpa bostad.

Gilla artikeln på Facebook

Siffrorna från Svensk Fastighetsförmedlings nya Bobarometer visar att svenskarna har en i allmänhet mer ansvarsfull inställning till bolån än vad banker, politiker och journalister vill ge sken av.

Trots att bolånetaket hindrar en majoritet av alla unga och så kallade förstagångsköpare helt och hållet från att köpa en lånefinansierad bostad så uppger ändå 7 av 10 unga att de tycker att bolånetaket ska vara kvar.

Bland tillfrågade mellan 18 och 25 år uppger 66 procent att de vill ha kvar bolånetaket, samtidigt som hela 57 procent i samma åldersgrupp uppger att de inte har möjlighet att betala de 15 procent som krävs. Ännu mer populärt är bolånetaket i åldersgruppen 66-75 år, där hela 83 procent vill behålla taket.

Några som däremot inte vill behålla bolånetaket är bankerna, mäklarna och journalisterna.

- Vad avser bolånetaket har vi länge hävdat att det är ett hinder för yngre och förstagångsköpare och siffrorna från Bobarometern bekräftar detta. Risken är att den gruppen istället tar blancolån som är betydligt dyrare än vanliga bolån, och det var väl inte meningen med bolånetaket, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Trots att en majoritet i just denna åldersgrupp alltså vill behålla bolånetaket så intar även svenska journalister samma omtänksamma inställning.

"Det nya bolånetaket slår mot de unga", skriver TT-journalisten Maria Victorin som själv äger en bostad strax söder om Stockholm. Även Annika Creutzer, journalist på E24 och bosatt i en bostadsrätt vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen, är starkt kritisk till bolånetaket.

"Det är också varit bättre för Sveriges ekonomi om unga får möjlighet att köpa bostäder i storstäderna så att de kan tacka ja till jobben där. Det vinner vi alla på", skriver hon i tidningen men glömmer att berätta att hon själv skulle tillhöra de allra största vinnarna.

Även politikerna i Stockholm har varit kritiska mot bolånetaket, som fungerat som ett extra sänke på den redan dalande bostadsmarknaden. I förra veckan gick till exempel stockholmspolitikern Sten Nordin (M) ut i media och krävde att taket avskaffades, för att istället ersättas med ett amorteringskrav. Han fick medhåll från intresseorganisationen Villaägarna, som har som en av sina huvuduppgifter att hålla priset på villor ständigt stigande.

Undersökningen som PDF


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.