Bolånetorsk
Enligt SvD:s ränteexpert Anders Borg väntas inflationen försvinna av sig själv före årsskiftet.

Äger lägenhet för 30 miljoner – nu varnar Anders Borg för att höja räntan

Publicerad 25 mars 2023 kl 11.32

Ekonomi. Med en 225 kvadratmeter stor lägenhet för 30 miljoner kronor på Östermalm i Stockholm är tidigare finansminister Anders Borg (M) en av de som förlorar allra mest om styrräntan höjs för att bekämpa inflationen. Samtidigt fungerar han som oberoende expert på ränta i Svenska Dagbladet, där han slår fast att inflationen snart går över av sig själv och att det är onödigt att Riksbanken höjer räntan.

Dela artikeln

Anders Borg uttalar sig i en intervju med journalisten Lotta Dinkelspiel, som är Borgs granne på Östermalm och som själv har en lägenhet på Karlaplan värderad till 29 miljoner kronor.

I sin artikel väljer Dinkelspiel att lyfta fram Borg som expert på inflation och makro­ekonomi trots att han överhuvudtaget inte har någon akademisk examen. Varken skribentens eller politikerns mångmiljon­lägenheter på Östermalm nämns i artikeln.

Däremot lyfter Dinkelspiel fram Borgs expertanalys – som går ut på att inflationen är en myt och att räntan inte behöver höjas – på ledande plats. Enligt Borg är prisökningarna i Sverige nämligen ett övergående fenomen som kommer att försvinna av sig själv – redan före nyår.

– Att vi skulle ha inflation nästa år i Sverige, när vi har negativ tillväxt, måttliga löneökningar och en arbetslöshet som troligen rör sig uppåt, det är inte sannolikt, säger Borg till SvD.

Om Riksbanken höjer styrräntan i april bör det vara med max 25 punkter och därefter bör räntan inte höjas alls, slår Anders Borg vidare fast, utan att få en enda kritisk motfråga i intervjun.

Dinkelspiel lyfter istället fram vikten av att rädda banker från de negativa konsekvenser som blir fallet av en stigande ränta, och hotar med dystra konsekvenser om Riksbanken inte lyder Borgs råd.

"Bankaktier i hela Europa föll på fredagen, sedan världens centralbanker inte lyckats skingra oron i den finansiella sektorn", heter det bland annat i artikeln.

Anders Borg understryker att allt inte handlar om att bekämpa inflation, utan också om att bekämpa det som kan hota bankerna. Både bankerna och deras kunder i bolåne­segmentet drabbas nämligen hårt av den kredit­åtstramning som ovillkorligen blir följden när räntan går upp.

– Man ska fästa väldigt stor vikt vid att undvika en finansiell kris. Det har stora skadeverkningar både på det ekonomiska och det politiska systemet, säger Borg till SvD.


Nyheter från förstasidan

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

David Lång blir högbidragstagare. Skattebetalarna ska betala politikern 75.000 kronor i månaden i 14 år.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.