Åkesson och GW – här är männen som svenskarna helst vill "ta en öl med"

Publicerad 15 juli 2021 kl 13.10

Inrikes. Topp tio består enbart av män när svenskarna svarar på vilken kändis de helst skulle vilja dricka en öl. Topp tre består av Leif GW Persson, följt av Jimmie Åkesson och förra årets etta, Anders Tegnell.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan 2019 har branschorganisationen Sveriges Bryggerier årligen genomfört en Novus-undersökning för att kartlägga vilka kändisar svenskarna helst skulle vilja ta en öl med.

På årets lista har inte en enda kvinna säkrat en topp-10-placering. Detta trots att Sveriges Bryggerier och flera andra externa aktörer inom bryggerinäringen märker att ett ökat intresse för öl och det bakomliggande hantverket bland kvinnor.

– Öl fortsätter att kopplas ihop med manligt umgänge och gemenskap. Begreppet ”ta en öl med” leder uppenbarligen tankarna till män, trots att nästan varannan kvinna uppger att de dricker öl regelbundet. Vi ser att ölintresset växer bland kvinnor, inte minst som en följd av att allt fler bryggerier experimenterar med nya smaker och typer, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande.

Bryggeribranschen uppger sig märka att smak och helhetsupplevelse är en central del i kvinnors intresse, där nya öltyper och smaker ofta tilltalar en kvinnlig publik. Kvinnor uppger även i högre utsträckning (60 procent) att de främst dricker öl för att det är gott till mat än män (45 procent).

Topp 10 år 2021:
1. Leif GW Persson
2. Jimmie Åkesson
3. Anders Tegnell
4. Kung Carl XVI Gustaf
5. Stefan Löfven
6. Ulf Lundell
7. Tareq Taylor
8. Janne Andersson
9. Magnus Uggla
10. Zlatan Ibrahimovic


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0