Allt fler vräks från sina bostadsrätter

Publicerad 19 mars 2024 kl 11.11

Ekonomi. De senaste åren har andelen ekonomiskt utsatta i Sverige ökat på grund av stigande boendekostnader med pressad hushållsekonomi som följd. Detta har skapat en trend där allt fler blir vräkta från sina bostadsrätter. Rapporter visar att antalet vräkningar ökade markant under 2023 – och trenden ser ut att hålla i sig även under 2024.

Dela artikeln

Enligt Kronofogden genomförde de 2.768 vräkningsärenden under 2023, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med året innan.

Dessutom drabbades 674 barn av dessa vräkningar, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med föregående år.

Antalet ansökningar om vräkning ökade dessutom med 13 procent, till 6.923. Flest ansökningar kom in i storstadsområdena.

Både räntor och avgifter har ökat under de senaste åren. Enligt Sveriges Bostadsrättscentrum senaste bostadsrättsrapport, Sveriges Bostadsrättsrapport 2024, uppger 79 procent av de tillfrågade att deras bostadsrättsförening har höjt avgiften under det senaste året. Samtidigt har många också drabbats av högre räntor på sina bolån och känner sig oroade för både sin egen och föreningens ekonomi.

– Även om vräkning fortfarande är ovanligt går det att se en uppåtgående trend, säger Therese af Jochnick på Sveriges Bostadsrättscentrum till Dagens Industri.

Denna kostnadschock har lett till att många människor inte längre har råd att betala sina bostadskostnader, vilket i sin tur har resulterat i att de blir vräkta från sina bostadsrätter.

Kronofogden har tidigare meddelat att de kraftsamlar för att förebygga vräkningar i hela landet.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.