Invandring och mörkläggning

Bibliotek tog bort invandringskritisk bok

Publicerad 10 juli 2015 kl 16.14

Inrikes. Ljungby bibliotek har plockat bort den invandringskritiska boken "Invandring och mörkläggning" från sitt sortiment och boken finns inte längre till utlåning ens för kunder som efterfrågar den.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen uppges vara att boken inte stämmer överens med bibliotekets så kallade "värdegrund", enligt ett mail som Ljungbybon Kjell Nilsson fick från biblioteket, skriver lokaltidningen Smålänningen.

Nilsson hade nämligen frågat om biblioteket tänkt köpa in del 2 av boken och när han fick veta att man inte skulle göra det ville han istället låna del 1 igen för att läsa om den, något han alltså fick veta att han inte längre kunde göra.

Läs en recension av Invandring och mörkläggning här

När Smålänningen ringer upp bibliotekschefen Lina Holmér förklarar hon beslutet om att ta bort boken med att det finns andra böcker som handlar om invandring som man kan låna på biblioteket.

– Vi har annan litteratur på biblioteket som speglar samma problematik som den här boken tar upp. Det handlar inte bara om vad som står i boken utan också vad som inte står, säger hon.

När Fria Tider ringer upp biblioteket under fredagseftermiddagen finns det ingen bibliotekarie som har möjlighet att prata i telefon eftersom man snart ska stänga för helgen, men vi ber växeltelefonisten som vi pratar med om att få kolla upp om ett par andra böcker finns till utlåning på biblioteket.

– Gå till bibliotek.ljungby.se, sedan söker du i katalogen på den titeln du vill veta om vi har, säger hon.

Så till exempel Mein kampf skriven av Adolf Hitler lånar ni ut, och ni lånar ut Kommunistiska manifestet med Karl Marx, men Invandring och mörkläggning har ni tagit bort då?
– Ja, det stämmer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0