Biden skyller invandrarkaos på Trump

Publicerad 1 maj 2021 kl 09.32

Utrikes. Antalet invandrare som väller in i USA har ökat dramatiskt sedan Joe Biden tillträdde som president i januari. Och det är Donald Trumps fel, hävdar han.
– De hade inte planerat för det här, säger Joe Biden.

Gilla artikeln på Facebook

När demokraten Joe Biden vann presidentvalet i november förra året lovade han öppna upp landets gränser för mer invandring från tredje världen. Med det löftet som ledstjärna lämnade tusentals människor i Centralamerika sina hem och gav sig av på en lång resa, ofta till fots, för att nå det förlovade landet i norr.

Det har lett till att rekordmånga invandrare nu korsar USA:s södra gräns illegalt. Bara i mars månad stoppades mer än 170.000 människor när de försökte ta sig in i USA, enligt officiell statistik. De senaste tre åren har antalet legat runt i snitt 55.000 per månad.

Men det är inte Joe Biden och hans politik det är fel på. Istället är det företrädaren Donald Trump som får skulden för det invandrarkaos som uppstått vid gränsen.

– De planerade inte för den här vågen som kommer varje år. De hade inte tillgängliga sängar. De hade inte planerat för den översvämningen, säger Biden till Today.

Joe Biden hävdar också i intervjun att Trumps övergångsteam inte förberedde den nya regeringen för att hantera migrationssituationen, och att de inte gav dem tillgång till det de behövde inför maktövertagandet.

– De två departement som i princip inte gav oss tillgång till någonting var invandring och försvarsdepartementet, påstår han.

Men Joe Bidens påståenden är lögner. Det hävdar Chad Wolf, tidigare chef för USA:s inrikessäkerhetsdepartement (Homeland security). I ett inlägg på Twitter skriver han att han och hans medarbetare "informerade övergångsteamet flera, flera gånger".


Nyheter från förstasidan

Militärens nya uppgift: Bekämpa "hat och hot mot kvinnor" på nätet

Regeringens nya order till FOI. Ska bekämpa hur internetanvändare "talar till kvinnor" utifrån ett "intersektionellt perspektiv".0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.