Ädelmetallerna

Bloomberg-topp: Guldet rusar för att världen överger dollar

Publicerad 9 mars 2024 kl 07.59

Ekonomi. Rusningen i guldpriset visar att avdollariseringen av världen har inletts, om man får tro Bloombergs makrostrateg Simon White. Han pekar ut USA:s användning av dollarn som utrikespolitiskt vapen och underskottet i de amerikanska statsfinanserna som huvudorsaker till att centralbanker dumpar dollar och köper guld.

Dela artikeln

© J. Roy-Byrne

Teknisk analytiker.

Än så länge är det inte några dramatiska förändringar som har skett under den omskrivna uppgången i guldpriset, som stängde för helgen på nivån 2.180 dollar per troyuns att jämföra med 2.060 dollar per troyuns i augusti 2020.

En uppgång med 4,85 procent på tre och ett halvt år brukar inte väcka reaktioner. Men det är guldets snabba och breda ökningstakt de senaste dagarna som fått analytiker att reagera.

Tekniska analytiker, som sysslar med att förutspå kursrörelser baserat på mönster i den tidigare kursutvecklingen, tror att guldpriset just har avslutat ett 13 år långt mönster som heter cup-and-handle (kopp och handtag) med att sticka iväg uppåt.

Cup-and-handle anses av många vara en av de mest tillförlitliga tekniska indikatorerna på att en kraftig kursrörelse uppåt är på väg, och denna gång är mönstret ovanligt tydligt.

– Det är en perfekt cup-and-handle. Det här är diagram-pornografi för en person som mig, säger den tekniske analytikern Jordan Roy-Byrne i en kommentar.

Den kraftiga omsättningen och bredden i uppgången tyder på att guldpriset är på väg att stiga ytterligare, om man får tro Bloombergs makrostrateg Simon White.

"Att guldet signalerar höga prisökningar framöver beror sannolikt på att globala centralbanker ackumulerar ädelmetallen i ett försök att byta ut tillgångar som tidigare bestått av dollar, eftersom ihållande stora finanspolitiska underskott hotar att ytterligare urholka dollarns verkliga värde och leda till mer inflation", skriver White.

Bloomberg-tungviktaren konstaterar att guldets kraftiga prisrally under de senaste dagarna "har varit både omfattande och tydligt" och fått ädelmetallen att slå ett 50-årigt prisrekord mot valutorna i såväl utvecklade ekonomier som tillväxtländer.

White noterar också att de största innehaven av guld – med undantag för guldsmycken – nu finns i privat investeringsguld, inklusive börsnoterade fonder (ETF:er), guldmynt och tackor, följt av centralbankernas reserver.

Detta tyder på att både privatpersoner och centralbanker har stor tilltro till guld som en värdebevarare, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet eller volatilitet på valutamarknaderna, enligt Bloomberg-analytikern.

Kina, Tyskland och Turkiet har varit de största statliga köparna av guld under de senaste sex månaderna. White antyder också att Kinas ökade guldköp troligen är mycket större än de officiella siffrorna.

Centralbanker är nämligen intresserade av att äga guld eftersom det är en fysisk tillgång som inte är integrerad i det internationella finansiella systemet. I alla fall slipper man finanssystemet om man äger guldet direkt i fysisk form, vilket centralbankerna gör, enligt White.

Den bakomliggande anledningen till detta intresse av att koppla sig fri från den globala finansen är dock en önskan om att diversifiera bort från dollarn.

"Om ett land inte har goda relationer med USA, kan ägande av guld vara ett sätt att undvika att deras reservtillgångar beslagtas, som för Ryssland", skriver Bloombergs makrostrateg.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.