Igår offentliggjorde den brittiska regeringen en rapport från Joint Intelligence Committee (JIC) om förra veckans påstådda kemangrepp i Damaskus. JIC är underställt premiärministern och är en del av Cabinet Office ett departement som i stora drag motsvarar det svenska regeringskansliet.
Rapporten publicerades på torsdagsmorgonen, bara några timmar innan underhuset påbörjade sin debatt om regeringens motion om ett eventuellt brittiskt deltagande i ett angrepp mot Syrien. Beslutet att offentliggöra rapporten kom efter att Labourpartiet i onsdags sagt sig inte vara berett att stödja ett angrepp mot Syrien om det inte fanns övertygande bevisning om att Assads regering använt kemiska stridsmedel mot civila förra veckan.
Dokumentet från JIC är en sida långt och publicerades tillsammans med ett följebrev på en och en halv sida. Rapporten är en kortfattad sammanfattning av slutsatser som JIC säger sig ha dragit baserat på underrättelserapporter, samt diplomatiska och öppna källor. Vilka underrättelserapporter och andra källor som använts, eller vad dessa innehåller, framgår inte bortsett från en hänvisning till de filmer som spritts på internet och uppges visa offer för ett angrepp med nervgas.
Beträffande incidenten i Damaskus förra veckan skriver JIC att det finns en del underrättelser som tyder på att regimen är skyldig till angreppet. Men trots att JIC inte säger sig ha någon information som tydligt knyter den syriska regeringen till förra veckans påstådda kemangrepp, menar kommittén att det är mycket troligt att den syriska regimen var ansvarig. Den bedömningen baserar sig på att JIC tidigare har kommit fram till att syriska styrkor använt kemiska stridsmedel vid 14 tidigare tillfällen, samt att man menar att rebellerna inte har tillgång till kemiska vapen.
Vad som ligger till grund för JIC:s påstående att syriska styrkor använt kemiska vapen vid 14 tidigare tillfällen, eller vilka incidenter man åsyftar, framgår inte av rapporten. Bedömningen att rebellerna saknar kemiska stridsmedel baserar JIC på att man inte känner till någon trovärdig bevisning för att rebellerna skulle ha sådana vapen.
Uppgifter om att rebeller har tillgång till kemiska vapen och även har använt dem, har förekommit vid flera tillfällen under den syriska konflikten. I början av maj i år sade en företrädare för en FN-kommission som undersöker brott mot mänskliga rättigheter i Syrien, Carla del Ponte, att det fanns starka, konkreta misstankar, men ännu inte vattentät bevisning om att de syriska rebellerna använt nervgasen Sarin. Det framgår inte av rapporten hur JIC har utvärderat dessa, eller andra, uppgifter om att rebellerna har tillgång till nervgas.
Många bedömare har uttryckt skepsis mot att den syriska regeringen skulle ha valt att genomföra ett omfattande angrepp med nervgas i Damaskus bara två dagar efter att ett FN-team anlänt till staden för att utreda tidigare incidenter där kemiska stridsmedel påstås ha använts. JIC säger sig inte ha kunnat identifiera några motiv till varför regeringen skulle ha använt kemiska stridsmedel förra veckan.
Det finns inga uppenbara politiska eller militära skäl för regimen att nu använda kemiska vapen i en synbarligen större omfattning, i synnerhet som FN:s undersökningsteam för närvarande befinner sig i Syrien, skriver JIC.
Alastair Hay, en brittisk expert på kemisk krigföring, menar att rapporten inte innehåller mycket nytt.
Det finns inga hårda fakta, utan är mer frågan om att man säger tro på oss och på våra experter, säger Hay till The Guardian.
I gårdagens debatt i underhuset ifrågasatte flera parlamentsledamöter rapportens slutsatser. Bland dem som riktade kritik mot rapporten var Julian Lewis, som sitter i parlamentet för det konservativa regeringspartiet. Han sade sig inte vara övertygad om att JIC:s bedömning var korrekt och betonade att kommittén inte lyckats identifiera några rimliga motiv till att Assad skulle ha beordrat angrepp med kemiska vapen.
Om Assad gjorde det och det är möjligt så var det maximalt ologiskt av honom att göra det enda som skulle kunna få väst att ingripa mot honom, sade Lewis under debatten.
Underhuset röstade sent igår kväll nej till ett eventuellt brittiskt deltagande i ett angrepp mot Syrien.