Mikael Damberg (infälld) reser i slutet av veckan till Interalpen Hotel i Österrike tillsammans med oligarken Jacob Wallenberg.

Damberg (S) klar för årets Bilderberg

Publicerad 8 juni 2015 kl 13.11

Inrikes. I slutet av veckan äger årets upplaga av Bilderberggruppens möte rum i Österrike. Fyra svenskar är inbjudna till det hemlighetsfulla elitkonferensen – bland dem näringsminister Mikael Damberg (S).

Gilla artikeln på Facebook

Den 11 till 14 juni samlas ett hundratal företrädare för den transatlantiska politiska, ekonomiska och mediala eliten på lyxhotellet Interalpen Hotel, beläget utanför Telfs i de österrikiska alperna.

De handplockade deltagarna ska – helt utan allmänhetens insyn – diskutera och samordna sina agendor i frågor som den globala ekonomin, kemiska vapen samt Nato och Ryssland.

I år har fyra svenskar bjudits in till Bilderbergmötet, enligt den officiella deltagarlista som publicerades idag. En av dem är oligarken Jacob Wallenberg, som är en veteran i sammanhanget.

Den här gången tar Wallenberg med sig Mikael Damberg, som är närings- och innovationsminister i den rödgröna regeringen. Damberg beskrivs idag som en av de absoluta toppfigurerna inom S, och hade bland annat rollen som gruppledare för partiet i riksdagen innan han fick en ministerpost.

De övriga två svenska deltagarna är i år Svenskt Näringslivs ordförande Carola Lemne och Carl-Henric Svanberg, som är styrelseordförande för BP samt Volvo AB.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0 

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0