Efter hotet om nyval: Sjöstedt kräver 10 miljarder till välfärden

Publicerad 14 januari 2020 kl 10.42

Inrikes. Vänsterpartiet kräver nu 10 miljarder extra för att lösa välfärdskrisen ute i landet. Annars kommer partiet börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

I helgen förklarade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att regeringen måste slopa fler av punkterna i Januariöverenskommelsen med C och L. I annat fall kommer partiet driva fram ett extraval.

Nu kommer Sjöstedt med fler krav.

Partiet kräver 10 miljarder extra till välfärden, annars kommer man börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

"2019 var ett tufft år för kommuner och regioner. Under 2020 väntar stora nedskärningar. Nu kräver Vänsterpartiet minst 10 miljarder kronor i en extra ändringsbudget för att lösa krisen. Om regeringen inte lyssnar kommer Vänsterpartiet att agera i riksdagen för att sätta press", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Och enligt partiledaren är läget i landet akut.

– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. I Ludvika läggs äldreboenden ner och de äldre rycks upp från sin trygghet. I Kiruna har man gjort sig av med två tredjedelar av alla elevassistenter. Många av de barn som behöver lite extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp, säger Jonas Sjöstedt.

– Ibland kallas det här för effektiviseringar, men det vi ser är rena nedskärningar. Det är inte hållbart om vi ska ha en fungerande välfärd, fortsätter han.

Vänsterpartiet säger att man räknar med att kommuner och regioner under 2020 är i behov av minst 10 miljarder extra för att kunna skippa sina planerade nedskärningar.

– I höstbudgeten prioriterade regeringen de redan rika genom att ta bort värnskatten. Nu vill vi få Magdalena Andersson att ta ansvar. Nedskärningarna får stora konsekvenser för vanligt folk, säger Sjöstedt.

Sker inte detta, kommer Vänsterpartiet gå till till M och KD för att sedan med ett utskottsinitiativ sätta press på regeringen.

Sjöstedt påpekar att en minoritetsregering måste lyssna på riksdagen.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0