Efter hotet om nyval: Sjöstedt kräver 10 miljarder till välfärden

Publicerad 14 januari 2020 kl 10.42

Inrikes. Vänsterpartiet kräver nu 10 miljarder extra för att lösa välfärdskrisen ute i landet. Annars kommer partiet börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

I helgen förklarade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att regeringen måste slopa fler av punkterna i Januariöverenskommelsen med C och L. I annat fall kommer partiet driva fram ett extraval.

Nu kommer Sjöstedt med fler krav.

Partiet kräver 10 miljarder extra till välfärden, annars kommer man börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

"2019 var ett tufft år för kommuner och regioner. Under 2020 väntar stora nedskärningar. Nu kräver Vänsterpartiet minst 10 miljarder kronor i en extra ändringsbudget för att lösa krisen. Om regeringen inte lyssnar kommer Vänsterpartiet att agera i riksdagen för att sätta press", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Och enligt partiledaren är läget i landet akut.

– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. I Ludvika läggs äldreboenden ner och de äldre rycks upp från sin trygghet. I Kiruna har man gjort sig av med två tredjedelar av alla elevassistenter. Många av de barn som behöver lite extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp, säger Jonas Sjöstedt.

– Ibland kallas det här för effektiviseringar, men det vi ser är rena nedskärningar. Det är inte hållbart om vi ska ha en fungerande välfärd, fortsätter han.

Vänsterpartiet säger att man räknar med att kommuner och regioner under 2020 är i behov av minst 10 miljarder extra för att kunna skippa sina planerade nedskärningar.

– I höstbudgeten prioriterade regeringen de redan rika genom att ta bort värnskatten. Nu vill vi få Magdalena Andersson att ta ansvar. Nedskärningarna får stora konsekvenser för vanligt folk, säger Sjöstedt.

Sker inte detta, kommer Vänsterpartiet gå till till M och KD för att sedan med ett utskottsinitiativ sätta press på regeringen.

Sjöstedt påpekar att en minoritetsregering måste lyssna på riksdagen.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Inrikes

Svenskar uppmanas att inte resa till Hubeiprovinsen. Även Norge och Danmark har ändrat sina rekommendationer.0 

Två förda till sjukhus i Olshammar. Boende i området har ombetts att hålla sig inomhus.0 

Sverige tar emot fler uzbeker än hela EU

Ytterligare 1.500 uzbeker kan anlända i år.. Gruppen är nu störst bland asylsökarna i statistiken.0 

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0