Efter hotet om nyval: Sjöstedt kräver 10 miljarder till välfärden

Publicerad 14 januari 2020 kl 10.42

Inrikes. Vänsterpartiet kräver nu 10 miljarder extra för att lösa välfärdskrisen ute i landet. Annars kommer partiet börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

I helgen förklarade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att regeringen måste slopa fler av punkterna i Januariöverenskommelsen med C och L. I annat fall kommer partiet driva fram ett extraval.

Nu kommer Sjöstedt med fler krav.

Partiet kräver 10 miljarder extra till välfärden, annars kommer man börja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

"2019 var ett tufft år för kommuner och regioner. Under 2020 väntar stora nedskärningar. Nu kräver Vänsterpartiet minst 10 miljarder kronor i en extra ändringsbudget för att lösa krisen. Om regeringen inte lyssnar kommer Vänsterpartiet att agera i riksdagen för att sätta press", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Och enligt partiledaren är läget i landet akut.

– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. I Ludvika läggs äldreboenden ner och de äldre rycks upp från sin trygghet. I Kiruna har man gjort sig av med två tredjedelar av alla elevassistenter. Många av de barn som behöver lite extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp, säger Jonas Sjöstedt.

– Ibland kallas det här för effektiviseringar, men det vi ser är rena nedskärningar. Det är inte hållbart om vi ska ha en fungerande välfärd, fortsätter han.

Vänsterpartiet säger att man räknar med att kommuner och regioner under 2020 är i behov av minst 10 miljarder extra för att kunna skippa sina planerade nedskärningar.

– I höstbudgeten prioriterade regeringen de redan rika genom att ta bort värnskatten. Nu vill vi få Magdalena Andersson att ta ansvar. Nedskärningarna får stora konsekvenser för vanligt folk, säger Sjöstedt.

Sker inte detta, kommer Vänsterpartiet gå till till M och KD för att sedan med ett utskottsinitiativ sätta press på regeringen.

Sjöstedt påpekar att en minoritetsregering måste lyssna på riksdagen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0