Elon Musk fick åka på botgöringsfärd till Auschwitz

Publicerad 22 januari 2024 kl 20.15

Media. Efter att ha anklagats för antisemitism och utsatts för annonsbojkott av judiska organisationer besökte miljardären Elon Musk idag Auschwitz – iförd kippa.

Dela artikeln

Med under Elon Musks besök i koncentrationslägret var den judiske aktivisten Ben Shapiro och andra företrädare för judiska grupper.

Mångmiljardären – som har anklagats för att ha uttalat sig antisemitiskt – gjorde en liknande botgöringsresa till Israel i slutet av november, där han träffade premiärminister Benjamin Netanyahu.

I samband med besöket i Auschwitz förde Elon Musk också ett resonemang om att han önskade att han vore jude själv.

Efter att Musk köpte upp Twitter (som han bytte namn på till X) utvidgade han yttrandefriheten på plattformen. Då svarade judiska organisationer med att inleda en annonsbojkott mot X som blev ett hårt finansiellt slag för den sociala medieplattformen.

Till en början försökte Elon Musk kämpa emot grupperna och anklagade dem för utpressning. När det inte fungerade bytte han taktik och började istället göra det som organisationerna sade åt honom att göra.

Tidigare har X-ägaren också under förnedrande former tvingats be om ursäkt för att ha gett sitt stöd till ett inlägg om att judarna själva aktivt har främjat det "hat mot vita" som de nu inte vill ska riktas mot dem själva. Musk bedyrade att han begått ett stort misstag och att det hela var "en av de dummaste" sakerna han gjort.

En annan miljardär som anklagats för antisemitism, artisten Kanye West, har nyligen tvingats be om ursäkt till judarna för att rädda sin karriär och förmögenhet – som var akut hotade på grund av hans uttalanden.

Att peka ut judar för att ha oproportionellt stor makt i det amerikanska samhället är extremt kontroversiellt i USA, och en nästan garanterad karriärdödare. Även för världens rikaste man kan det vara mycket svårt att återhämta sig efter en sådan blunder.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.