Antisemitismen i USA

Kanye West ber om ursäkt till judarna – på hebreiska

Publicerad 26 december 2023 kl 17.39

Kulturnyheter. Den afroamerikanske artisten Kanye "Ye" West gick miste om den större delen av sin förmögenhet efter att uttryckt sig antisemitiskt. Nu ber han det judiska folket om ursäkt – i ett inlägg skrivet på hebreiska.

Dela artikeln

"Jag ber uppriktigt om ursäkt till alla judar", står det i inlägget, som publicerats på Kanye Wests Instagramkonto.

I den hebreiska texten uppges att det inte var Wests "mening att såra" någon, och och att han "djupt ångrar all smärta" han orsakat.

"Er förlåtelse är viktig för mig, och jag är fast besluten att gottgöra det och främja enighet."

Kanye Wests konflikt med judarna startade förra hösten när han poserade i en "White lives matter"-tröja – något som fick judiska organisationer och medier att se rött och starta en kampanj mot honom.

Rapparen gick till motattack genom att anklaga judarna för att kontrollera medierna och underhållningsindustrin och använda denna makt för sina egna syften. Enligt West var dessutom framgångsrika svarta i USA, som han själv, helt i händerna på judar.

Efter påtryckningar från media och judiska organisationer valde Adidas att snabbt stoppa sitt samarbete med Kanye West. Det ledde till att Forbes tog bort West från sin lista över miljardärer. Affärstidningen uppskattade att Adidas-affären stod för 1,5 miljarder dollar av hans förmögenhet. Utan den var förmögenheten nere på 400 miljoner dollar, enligt Forbes.

Förutom kampanjen i vanlig media blev den Kanye Wests även avstängd från sociala medieplattformar som Twitter (idag X). Elon Musk lät i somras West få tillbaka sitt Twitterkonto – i utbyte mot att artisten lovade att inte kritisera judar mer.


Nyheter från förstasidan

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

David Lång blir högbidragstagare. Skattebetalarna ska betala politikern 75.000 kronor i månaden i 14 år.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.