Det amerikanska förslaget innebär att en ny skattesats på 39,6 procent skulle införas för inkomster över 2,5 miljoner dollar per år – motsvarande omkring 27 miljoner kronor.
– Jag skulle älska att göra det, ärligt talat. Vad du gör är att du ger upp något i toppen för att människor i medel- och låginkomstskikten ska få spara mer. Så det är egentligen en omfördelning, och jag är villig att göra det om de vill, säger Trump till reportrar i Vita huset.
I ett inlägg på sin sociala plattform Truth skrev han tidigare: ”Republikaner borde nog inte genomföra det, men om de gör det är jag OK med det!!!”
Förslaget skulle höja den högsta marginalskatten från dagens 37 procent till 39,6 procent, men bara för inkomster över 2,5 miljoner dollar för ensamstående och 5 miljoner dollar för gifta par.
Inkomster under dessa nivåer skulle fortsatt beskattas med 37 procent. Det är med andra ord en ny, smal toppskatt som bara skulle påverka cirka 0,1–0,2 procent av alla skattebetalare.
Trump har också föreslagit att stänga det så kallade carried-interest-undantaget, en skatteregel som gynnar Wall Street-investerare genom att behandla delar av deras arbetsinkomst som kapitalinkomst.
Enligt ekonomer skulle höjningen sannolikt inbringa mindre än 30 miljarder dollar per år – långt ifrån vad som behövs för att betala för Trumps planerade skattesänkningar för vanligt folk, som beräknas kosta 5.000 miljarder dollar under tio år.
Sverige gör tvärtom
Medan Trump föreslår att de rikaste ska betala mer, råder i Sverige en i praktiken omvänd progressivitet i beskattningen av kapitalinkomster.
Företagare som under en femårsperiod tar ut utdelningar upp till 9,38 miljoner kronor ur sitt fåmansbolag beskattas enligt de så kallade 3:12-reglerna – med en marginalskatt som kan uppgå till 58–60 procent.
Men så snart den totala utdelningen överstiger 9,38 miljoner kronor under fem år, klassas överskottet som kapitalinkomst och beskattas med endast 25 procent. Den så kallade gräddfilen för oligarker.
Det innebär att personer med mycket stora kapitalinkomster – till skillnad från små och medelstora företagare – beskattas lägre ju mer de tjänar.
Utöver detta finns möjligheten att placera sitt företag i ett "ISK-konto" eller i en "kapitalförsäkring" – svenska fullt lagliga skatteupplägg som endast är öppna för passivt investerande oligarker och inte för entreprenörer, eftersom den som vill slippa skatt på detta sätt inte får ha arbetat i sitt företag de senaste fem åren.