En av fem svenskar finansiellt förberedd på kris

Publicerad 9 februari 2024 kl 15.14

Ekonomi. Endast en av fem svenskar känner sig finansiellt förberedda inför en kris- eller krigssituation. Få har extra kontanter hemma för nödlägen, visar en undersökning som gjorts av undersökningsföretaget 3S på uppdrag av Sparbankernas riksförbund.

Dela artikeln

Undersökningen visar att sju av tio svenskar är oroliga över vad som skulle hända med deras pengar i en kris- eller krigssituation. Trots detta är det endast 20 procent som anser att de är finansiellt förberedda om krisen kommer.

Sex av tio uppger att de inte har några kontanter hemma som beredskap. Av de 40 procent som har kontanter hemma har majoriteten, sex av tio, under 2.000 kronor.

Myndigheten MSB rekommenderar att man ska ha tillräckligt med kontanter hemma för att klara sig en vecka utan samhällets hjälp, till att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är ett budskap som få har tagit till sig, att döma av undersökningen.

Undersökningen visar också att drygt två av tre har behov av mer information kring hur de kan förbereda sig finansiellt inför en krissituation. Bland de unga i åldern 18–25 år är det hela 77 procent som uppger att de har behov av mer information.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.