En fett- och sockerrik croissant med läsk kan vara en vanlig frukost i många europeiska länder.

Europeiska barn äter ett hekto socker om dagen

Publicerad 27 juni 2014 kl 16.10

Samhälle. Barn i Europa äter i genomsnitt tre hekto sockerrika livsmedel per dag och får sammanlagt i sig ett hekto sockerarter. Det visar en omfattande europeisk studie vars svenska del leds från Göteborgs universitet.

Gilla artikeln på Facebook

I studien har forskare intervjuat föräldrarna till 9 500 barn mellan två och nio år om vad deras barn ätit det senaste dygnet. Intervjuerna kompletterades med uppgifter om vad barnen ätit i förskola eller skola.

Resultaten visar att intaget av sockerrika livsmedel - till exempel godis, kakor och läsk - är högt alla veckodagar, för att öka på fredagen och kulminera under helgen.

I genomsnitt åt barnen 97 gram socker varje dag i form av ”vanligt” socker, fruktos och laktos. Det innebär att i genomsnitt 26 procent av den energi barnen får av maten kommer från socker.

Lägst sockerintag av de åtta länderna hade barnen i Estland med 19 procent energi från socker. Högst sockerintag hade barnen i Tyskland med 30 procent medan Sverige med 22 procent hamnade i mitten av listan.

– Även om resultaten varierar mellan länderna är konsumtionen av kraftigt sockrade livsmedel – exempelvis läsk och godis – generellt för hög bland europeiska barn, säger Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S: Svenska jobb till svenska arbetare

Vill nu, likt M, begränsa "arbetskraftsinvandring". "Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.