En fett- och sockerrik croissant med läsk kan vara en vanlig frukost i många europeiska länder.

Europeiska barn äter ett hekto socker om dagen

Publicerad 27 juni 2014 kl 16.10

Samhälle. Barn i Europa äter i genomsnitt tre hekto sockerrika livsmedel per dag och får sammanlagt i sig ett hekto sockerarter. Det visar en omfattande europeisk studie vars svenska del leds från Göteborgs universitet.

Dela artikeln

I studien har forskare intervjuat föräldrarna till 9 500 barn mellan två och nio år om vad deras barn ätit det senaste dygnet. Intervjuerna kompletterades med uppgifter om vad barnen ätit i förskola eller skola.

Resultaten visar att intaget av sockerrika livsmedel - till exempel godis, kakor och läsk - är högt alla veckodagar, för att öka på fredagen och kulminera under helgen.

I genomsnitt åt barnen 97 gram socker varje dag i form av ”vanligt” socker, fruktos och laktos. Det innebär att i genomsnitt 26 procent av den energi barnen får av maten kommer från socker.

Lägst sockerintag av de åtta länderna hade barnen i Estland med 19 procent energi från socker. Högst sockerintag hade barnen i Tyskland med 30 procent medan Sverige med 22 procent hamnade i mitten av listan.

– Även om resultaten varierar mellan länderna är konsumtionen av kraftigt sockrade livsmedel – exempelvis läsk och godis – generellt för hög bland europeiska barn, säger Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Allt färre svenskar vågar gå ut på kvällen

Alarmerande siffrorna. Nu stannar var tredje ung kvinna inomhus av rädsla för våld.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.