Förlorade sitt ben på Drottninggatan – får inte nåd av regeringen

Publicerad 18 juli 2019 kl 10.50

Inrikes. Stefan Löfvens regeringen kommer inte ge nåd till den ukrainska kvinna som förlorade sitt ben i terrordådet i Stockholm 2017. Det bekräftar nu justitieminister Morgan Johansson (S) enligt TT. Hon får avslag på sin nådeansökan.

Gilla artikeln på Facebook

Redan tidigare i juli kom ett uttalande från regeringen om att det troligen inte bli någon nåd för Iryna, 39, från Ukraina.

Bakgrunden är att hon blev påkörd i terrorattacken på Drottninggatan i april 2017, och förlorade då sitt ben.

Hon gavs tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna mot Akilov, men sedan skulle hon utvisas ur landet. Såväl Migrationsverket som migrationsdomstolar har sajt nej till henne och hennes 14-åriga dotter.

Som en sista lösning ansökte hon om nåd hos regeringen, för att ändå kunna få stanna. Men någon nåd blir det inte.

Justitieminister Morgan Johansson menar att regeringen inte kan utdela något sådant. Enligt honom finns det redan en bestämd praxis, och uppehållstillstånd omfattas inte av "nåd", hävdar han.

– Mänskligt sett ett svårt beslut. Men juridiskt sett är det ganska glasklart, säger han enligt TT.

Iryna och hennes dotter måste nu lämna Sverige senaste den andra augusti. I en kommentar till SVT säger hon idag att hon mår dåligt och ligger ner, och att hon inte förväntade sig att bli behandlad så här.

Henne advokat Henrik Hoffman har tidigare påpekat att Sverige är moraliskt skyldigt att låta henne stanna, på grund av vad man utsatt henne för. Den islamistiske terroristen Rakhmat Akilov var i Sverige illegalt, och om han hade utvisats skulle han inte ha kunnat utföra sitt förödande terrordåd. Dessutom har Sverige bättre möjligheter att hjälpa den ukrainska kvinnan medicinskt. Förutom att hon tvingats amputera sitt ben lider hon också av posttraumatiskt symtom och depression. Stefan Löfven ska ha besökt henne på sjukhuset efter terrorattacken och sagt att allt kommer bli ok, men så blir det alltså inte. Och utvisningsbeslutet går inte att överklaga vidare.


"Enda sättet att stoppa rasismen." Välj: "Invänta er död" eller begå självmord.0 Plus

Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0