Just nu undersöks 5.000 år gamla kvarlevor på Gotland. Graven på bilden, på gotska Fårö, tillkom dock under vikingatiden.

Forntidens människor blev äldre än man trott

Publicerad 9 juli 2021 kl 06.22

Inrikes. Välfärd och sjukvård i all ära. Men en ny analysmetod visar att människor i Sverige för 5.000 år sedan kunde bli ungefär lika gamla som idag, skriver Forskning och Framsteg.

Dela artikeln

I början av 2000-talet väckte Torbjörn Ahlström, professor i osteologi vid Lunds universitet, stort intresse när han fann att den så kallade Österödskvinnan, som för 10.000 år sedan levde i dagens Bohuslän, hade dött vid en ålder av ca 80 år.

Nu analyserar han kvarlevorna av 250 personer från Gotland som begravdes för 5.000 år sedan, och den analysen kommer att ge värdefull data om livslängden hos forntidens människor.

Sedan i höstas har svenska forskare nämligen tillgång till en metod som kallas transitionsanalys 3, enligt Forskning och Framsteg. Metoden har utvecklats i Danmark och USA och har redan används för att bedöma livslängden hos personerna i 19 gravar från en medeltida kyrkogård vid Vreta kloster utanför Linköping.

Även i dessa gravar hittades flera 80-åringar.

"Vissa var alltså så gamla att de upplevt barnbarn, kanske till och med barnbarnsbarn", skriver Forskning och Framsteg.

Informationen är helt ny, och tidigare har forskarna utgått från att människorna under denna tid levde betydligt kortare liv, där de äldsta troddes ha dött runt 60.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.