Midsommarhelgen är jordgubbarnas höjdpunkt och vi äter mellan fyra och fem miljoner liter färska jordgubbar bara denna helg – i vanliga fall.
Kristina Mattson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, säger till Sveriges Radio att många jordgubbar som säljs som svenska i själva verket kommer från andra länder.
– Som konsument bör man kontrollera förpackningen, de små lådorna som jordgubbarna kommer i. Där ska det stå var jordgubbarna är odlade och av vem, säger hon.
Skulle informationen saknas så bör man fråga försäljaren vem som har odlat jordgubbarna och var de är plockade. Och man bör inte nöja sig med svävande svar, enligt Mattson.
Risken för fusk ökar också när priserna pressas uppåt, som under denna helg. Något som ytterst beror på vädret i södra Sverige, där sena frostnätter i maj har dödat fruktämnet i de tidigaste blommorna. Jordgubbsplantan måste då slå ut med en ny knopp, bli pollinerad igen, och sätta frukt – som blir mogen först efter midsommar.
– Jag vet odlare som har förlorat stora delar av sin midsommarskörd. Det är väldigt tufft för dem, och vi kommer att märka det hos jordgubbshandlarna. Priserna kommer att pressas uppåt”, säger Lotta Nordmark, expert på jordgubbar vid Sveriges lantbruksuniversitet, till Dagens PS.
För konsumenten är dock inte allt värdelöst. När de tidiga sorterna av jordgubbar väl börjar mogna i större omfattning detta år – vilket sker om knappt en vecka – så blir jordgubbarna både godare och billigare än vanligt.
Fruktsättningen blir lika stor som vanligt, när den väl kommer, men efterfrågan är lägre än till midsommar. Och den goda smaken beror just på att kylan hållit i sig ända in i juni.
– Den gör att de svenska jordgubbarna mognar långsamt, vilket ger den enastående goda smaken, säger Lotta Nordmark till Dagens PS.