De bubblor som syns på jättestjärnans yta är ungefär 120 miljoner kilometer tvärsöver – de är alltså stora som 200 solar vardera.

Gigantiska bubblor hittade på jättestjärnas yta

Publicerad 27 december 2017 kl 08.10

Vetenskap. Ett internationellt forskarteam har lyckats ta superskarpa bilder av ytan på en närbelägen jättestjärna. Bilderna visar hur gigantiska bubblor – tvåhundra gånger så stora som vår egen sol – transporterar energi från jättestjärnans inre upp till ytan.

Gilla artikeln på Facebook

Fram tills helt nyligen var solen den enda stjärnan vars yta gick att studera i detalj. Alla andra stjärnor ligger så långt borta att de bara ser ut som små punkter, även med världens största teleskop.

Men genom att koppla ihop flera av teleskopen som finns vid VLT-anläggningen i Chile, har ett forskarteam kunnat ta bilder av en närbelägen jättestjärna – kallad π1 Gruis – med så pass bra upplösning att strukturer på ytan kan urskiljas. Resultaten publiceras i Nature.

– Med våra nya observationer får vi en ny referenspunkt för en annan typ av stjärna, en röd jättestjärna, och kan därmed få mycket bättre insikt i hur flera olika stjärntyper fungerar, säger forskaren Bernd Freytag.

Tittar man på solens yta ser man att massor av små bubblor täcker hela ytan. Precis som när man kokar spaghetti och hettan från spisplattan får vattnet att bubbla, transporterar stjärnor energi från de inre lagren upp till ytan med stora gasbubblor.

När solen eller andra stjärnor i samma storlek blir gamla, sväller de upp och blir jättestjärnor som är lika stor som jordens bana i solsystemet. Gasen blir utsmetad och lagren längst ut är mycket tunnare än vad de är på vår sol nu. Energin som bildas längst in i stjärnan transporteras fortfarande på samma sätt, med bubblor, men då gasen är mycket tunnare blir bubblorna mycket större.

Bubblorna på bilderna av π1 Gruis är lika stora som tvåhundra solar. Bara en handfull bubblor täcker hela stjärnan och varje bubbla är ungefär 120 miljoner kilometer tvärs över, jämfört med solen som täcks av ett par miljoner bubblor vid varje given tidpunkt.

För att studera de processer som styr slutstadierna i sollika stjärnors liv utvecklas komplexa datormodeller vid Uppsala universitet. Med modellerna beräknas både hur en jättestjärna transporterar energi och hur stjärnornas massiva vindar uppstår. Stjärnmodellerna kan nu jämföras med de nya bilderna för att se om de ger liknande resultat.

– Det sker verkligt spännande framsteg inom stjärnforskningen just nu. Teknikutveckling har möjliggjort fantastiska astronomiska bilder samtidigt som realistiska 3D-modeller av stjärnorna utvecklas. Genom att jämföra observationer och teori kan vi göra nya upptäckter och stora framsteg, säger Sofia Ramstedt, docent vid institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, som också deltagit i studien, i ett pressutskick.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Företag med svarta ägare får särskild märkning.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.