"Grönt stål" inte ett dugg miljövänligt

Publicerad 23 september 2021 kl 09.40

Ekonomi. Regeringens satsning på fossilfritt stål är inte miljövänligt då det krävs enorma mängder el för att producera vätgasen som används. Nu varnar forskare för att regeringens satsning på Hybrit och H2 Green Steel är en form av stollig ”miljönationalism”, skriver SvD.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade klimatpåverkan blir inte heller mindre, den flyttar bara utanför Sveriges landsgränser, enligt forskarna. Något som gör det hela extra meningslöst eftersom en central komponent i föreställningen om att det föreligger mänskligt orsakade klimatförändringar i världen är ju just att det är en "global" uppvärmning som pågår.

Tunga forskare kallar nu de svenska satsningarna Hybrit och H2 Green Steel för ”miljönationalism”.

Kritiken framförs i en debattartikel i tidskriften Ekonomisk debatt undertecknad Christian Sandström, biträdande professor vid Handelshögskolan i Jönköping, Magnus Henrekson, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, och forskningsassistenten Carl Alm vid Ratio.

– Sverige kan kanske framstå som duktigt i en internationell jämförelse och de inblandade företagen får en massa beröm, men för klimatet vore det betydligt bättre att låta bli, säger Christian Sandström till SvD.

Trion anser att satsningen är så felaktig att det är tveksamt om man alls kan tala om "grönt" stål.

Slutsatsen forskarna drar är att problemet till stor del beror på att EU bestämt att miljardbelopp ska satsas på vätgasteknik, trots att det är en tveksam teknik ur miljösynpunkt.

"Större statliga satsningar på enskilda teknologier eller samhällsproblem är emellertid förknippade med såväl tekniska som kommersiella risker. Det finns flera samtida exempel på detta såsom stora satsningar på etanolbilar under 2000-talet", skriver forskarna.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.