Höjd entreprenörsskatt stoppas av SD

Publicerad 27 augusti 2017 kl 08.58

Skatt. Skattehöjningar på svenska fåmansbolag – som redan betalar högst skatt i världen – hade regeringen planerat för att ha råd med ökade utgifter för så kallad integration. Men nu står det klart att skattehöjningarna stoppas av SD och alliansen.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen drar tillbaka två av tre omtvistade skatteförslag, som Alliansen hotat att stoppa. I gengäld backar Alliansen från hotet att fälla ministrar genom misstrodendevotum i Sveriges riksdag.

Förslagen om chockhöjd skatt på entreprenörer som driver fåmansbolag och att fler ska betala statlig skatt stoppas. Däremot går regeringen vidare med den kontroversiella flygskatten.

– Den 3:12-förändring vi föreslagit skulle i huvudsak påverka den rikaste procenten i Sverige [det stämmer inte, FT:s anm.] men här har ju Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna nu tagit strid just för att den rikaste procenten inte ska vara med och bidra, säger finansminister Magdalena Andersson till DN:s webbtv.

Att det skulle vara den rikaste procenten av Sveriges befolkning som påverkas av regeringens förslag stämmer inte. Regeringen planerade att sänka det så kallade schablonbeloppet i 3:12-reglerna. Schablonbelopp innebär att en ägare av ett fåmansbolag får tillgodoräkna sig ett gränsbelopp på 2,75 inkomst­basbelopp enligt den så kallade schablonregeln. Det motsvarar en årsinkomst på högst 169.125 kronor, och spelar alltså störst roll för Sveriges fattigaste småföretagare.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Skatt

Studie: Sverige behöver halvera marginalskatt

Konkurreras ut av utlandet.. Nästan inga nya stora företag skapas i Sverige – på grund av bostadsmarknaden och skattetrycket.0 

Sidor

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0