Här är Googles förarlösa bil

Publicerad 30 maj 2014 kl 07.00

Teknik. IT-jätten Google har byggt en prototyp för en bil som inte kräver någon förare – den styrs helt av sensorer och avancerad elektronik. Även i Sverige pågår ett liknande projekt, där förarlösa bilar utvecklas av Volvo.

Gilla artikeln på Facebook

© Volvo

Volvo har med hjälp av EU-projektet Sartre redan tagit fram förarlösa bilar som prövas i full skala utanför Göteborg.

Än så länge har företaget inga planer på att själva sälja bilar, och prototypen har en maxhastighet på 40 kilometer i timmen. Men bilen tar sig fram på egen hand och saknar både ratt och pedaler.

Enligt Google måste bilarna fortfarande genomgå tester där en riktig förare deltar, innan en tredje part eventuellt skulle kunna tillverka bilarna för försäljning. Kanske kan fordonen bli en del av en automatiserad taxiservice, skriver Popular Science.

På taket har Google placerat en kamera och olika sensorer som känner av faror och samlar in information om omkringvarande trafik.  Bilarna kommer att testas mer utförligt i sommar men redan nu har bolaget släppt en film på Youtube där man låter allmänheten ta en tur i den första prototypen.

Även Volvo experimenterar för närvarande med självkörande bilar,  som just nu provkörs på vägarna runt Göteborg. Enligt Volvo kan testbilarna redan hantera körfiler, hastighetsanpassning och sammansmältning av körfält utan mänsklig inblandning. Fortfarande behövs dock en förare som är redo att ta över i svåra situationer, men enligt Volvo ska bilarna fungera utmärkt för den som vill göra annat – exempelvis läsa tidningen eller arbeta med en bärbar dator – medan man kör.

Om Volvo får som de vill kommer bilarna att tas i drift redan 2020. Bilarna är delvis resultatet av ett EU-finansierat projekt, Sartre.

I USA räknar Google med att själva tillverka runt 100 exemplar av sina förarlösa bilar. Vem som eventuellt ska serietillverka bilarna är inte klart.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.