Hagströmer om Sverige: "Ser inte bra ut"

Publicerad 8 oktober 2023 kl 17.49

Ekonomi. Den svenska bubbelekonomins glansdagar är över och nu kommer snart ytterligare en räntehöjning, tror finansmannen Sven Hagströmer. Det ser inte bra ut för Sverige, men landet behöver det här, säger han till DI-TV.

Dela artikeln

Skälet till att Sverige behöver högre räntor är att upplåningen är för stor och att bostadsägare har blivit så rika att unga människor inte längre kan bilda familj medan de befinner sig i fertil ålder.

– Det har varit enormt jobbigt med en situation där negativa räntor fått alla tillgångar att dra iväg i pris, framförallt bostäder. Dels fördelningsmässigt, och samtidigt har du en hel generation som inte har råd att flytta hemifrån. Som bor hemma hos pappa och mamma.

Hagströmer är liberal och har egentligen inget emot centralbanker och stöd till bostads- och aktieägare. Men Sverige har tagit det här alldeles för långt och det är inte bra, enligt honom.

– När det blir såna här stora snedfördelningar i ekonomin, då är det inte bra. Det tycker jag även som borgerlig väljare som har dragit nytta av det här via börsen, när det går så långt som det gjorde då.

Än så länge har dock räntehöjningarnas effekt på både aktiemarkanden och bostadsmarknaden främst blivit att prisökningen har avstannat temporärt – och inte att priserna fallit tillbaka. Reallönerna har däremot sjunkit kraftigt.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.