Sveriges snabbaste superdator för AI och maskininlärning – Berzelius – invigs av Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet.

Här invigs Sveriges snabbaste superdator

Publicerad 24 mars 2021 kl 09.21

Pryl & Teknik. Berzelius – Sveriges snabbaste superdator för AI och maskininlärning – har invigts och finns nu på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Superdatorn invigdes av Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet. – Det är mycket roligt, men också en stor utmaning, att Linköpings universitet tar nationellt ansvar för att koppla ihop initiativ inom högprestandaberäkning och datahantering. Vår nya superdator är ett kraftfullt tillskott för den viktiga forskningen inom bland annat livsvetenskaperna, maskininlärning och artificiell intelligens, säger Jönsson i ett uttalande. Berzelius – som den nya superdatorn heter – är döpt efter den framstående östgötske vetenskapsmannen Jacob Berzelius. Superdatorn är baserad på Nvidia DGX Super Pod-arkitektur och har en beräkningskapacitet på 300 petaflops för AI. Det gör Berzelius till den överlägset snabbaste superdatorn i Sverige och en viktig resurs för utvecklingen av den AI-forskning som bedrivs i samarbete mellan akademi och industri. Forskarna som i första hand kommer jobba med superdatorn är kopplade till de forskningsprogram som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, exempelvis Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, Wasp. – Forskning inom maskininlärning kräver enormt stora datamängder som måste lagras, transporteras och bearbetas under träningsfasen. Berzelius är en resurs av en ny storleksordning i Sverige för detta ändamål som kommer att göra det möjligt för svenska forskare att konkurrera i absoluta världsfronten inom AI, säger Anders Ynnerman, professor i visualisering vid Linköpings universitet och programdirektör för Wasp. Berzelius är försedd med 60 av Nvidias senaste och snabbaste AI-system med åtta grafikprocessorer i varje. – Forskare som knyts till systemet kommer att göra det möjligt för Sverige att förvandla sig från en industriell teknologiledare till en global teknologiledare, säger Jensen Huang, Nvidias grundare och vd.Tekniska specifikationerBerzelius innehåller 60 Nvidia DGX™ A100 system kopplade med Nvidia Mellanox™ Infiniband networking och 4 stycken DDN AI400X™ med NVMe. Atos mjukvaruverktyg Codex AI Suite stödjer forskare i att använda systemet effektivt.

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.