"Jag är muslim" och "det här kränker mina mänskliga rättigheter" funkade inte – HD utvisar kriminell till Serbien

Publicerad 9 juli 2015 kl 17.32

Lag & Rätt. En 41-årig muslim med serbiskt medborgarskap utlämnas nu av Högsta domstolen som bifaller en begäran från myndigheterna i hemlandet. Den kriminelle mannen anförde under förhandlingarna att han riskerade att "diskrimineras" i Serbien eftersom han är muslim, och att en utlämning därför skulle "kränka" hans mänskliga rättigheter.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om invandraren Ekrem Bregaj, 41, som dömts för brottet otillåtet innehav av vapen och explosiva varor av en serbisk domstol. Domen meddelades i hans frånvaro eftersom han är bosatt i Skurup, men nu ska han utlämnas till sitt sitt hemland på Balkan, har Högsta domstolen beslutat igår. Det finns inte något hinder mot utlämning av mannen, enligt HD.

Brottet bestod i att 41-åringen 2006 burit på ett vapen samt utanför ett café avlossat ett skott i luften. Rättsväsendet i Serbien begärde Ekrem Bregaj utlämnad för att avtjäna fängelsestraffet. Mannen förnekade att han gjort sig skyldig till brottet och motsatte sig utlämning. 41-åringen hänvisade till att han riskerar förföljelse i sitt hemland samt att han mådde psykiskt dåligt. Mannen anförde särskilt att han är muslim och att det därför skulle kränka hans mänskliga rättigheter att utvisa honom, då det enligt hans uppfattning förekommer "diskriminering" av muslimer i Serbien.

Enligt bedömningen av Högsta domstolen riskerar mannen inte förföljelse i den mån lagen kräver. Hans hälsotillstånd och personliga förhållanden utgjorde heller inte grund för att hindra ett utlämnande. Sammantaget så fann Högsta domstolen ingen grund för att vägra lämnat ut mannen.

I väntan på att utlämningen ska verkställas så blir 41-åringen kvar i häktet.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.