Judisk journalist: Svensk polis förstorade min näsa på id-kortet

Publicerad 7 december 2019 kl 20.53

Media. Journalisten Annika Hernroth-Rothstein, 38, anklagar polisen för att ha förstorat näsan på hennes id-kort eftersom hon har ett "judiskt namn". Påståendet tas dock emot med bred skepsis.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag gick för att skaffa ett nytt nationellt id-kort och pass på en polisstation i Sverige och lämnande in anställningsdokument från en israelisk tidning samt identitetsbevis med två väldigt judiska namn (medan jag bar en davidsstjärna). Fick id-kortet och min näsa hade manipulerats som man ser nedan."

Så skriver Annika Hernroth-Rothstein, skribent i israeliska och amerikanska tidningar, i ett inlägg på Twitter, där hon har användarnamnet "truthandfiction".

På bilderna ser det ut som om Rothsteins näsa har fått en extra stor tipp som sticker ned mot underläppen.

En rad andra användare påpekar dock att kontrasten på polisens passbilder gör att liknande illusioner ofta uppstår. Vissa av dem postar bilder på sina egna id-kort där samma fenomen syns. En man visar hur han till och med har fått vad han liknar vid en Hitlermustasch på sin bild.

Får stöd av andra judar
Annika Hernroth-Rothstein står dock på sig, även om hon i efterhand medger att hon inte kan säga med "hundra procents säkerhet" att näsbilden inte beror på ett tekniskt fel snarare än på den svenska polisens antisemitism.

38-åringen, som är känd för sina internationella skriverier om hur antisemitiskt Sverige är, får samtidigt stöd från andra judar.

"Det där måste utredas. Tjänstefel minst sagt... både antisemitiskt och manipulation av id-handlingar", skriver exempelvis advokaten Sebastian Scheiman.

En annan judisk profil, Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och make till L-profilen Birgitta Ohlsson, råder Hernroth-Rothstein att kontakta polisens avdelning för särskilda utredningar.

Dror Eydar, Israels ambassadör i Italien, föreslår att Annika Hernroth-Rothstein ska ansöka om israeliskt medborgarskap istället.

"Då är jag säker på att din verkliga skönhet kommer att framgå även av de officiella dokumenten", twittrar ambassadören.

På id-kortet som den 38-åriga journalisten postat bilder på framgår det att hon heter Annika Hernroth och inte Annika H Rothstein som hon kallar sig på sitt verifierade Twitterkonto.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

"Fantastiskt bra gjort" Fick hjälp av dottern att spåra skäggige nedskräparen.0 Plus

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

CHOCKBILDER: "Det är bortom förkrossande". Islamiska staten brände ned hotell i kändistäta semesterparadiset.0 Plus

Mer från Media

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0