Judisk journalist: Svensk polis förstorade min näsa på id-kortet

Publicerad 7 december 2019 kl 20.53

Media. Journalisten Annika Hernroth-Rothstein, 38, anklagar polisen för att ha förstorat näsan på hennes id-kort eftersom hon har ett "judiskt namn". Påståendet tas dock emot med bred skepsis.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag gick för att skaffa ett nytt nationellt id-kort och pass på en polisstation i Sverige och lämnande in anställningsdokument från en israelisk tidning samt identitetsbevis med två väldigt judiska namn (medan jag bar en davidsstjärna). Fick id-kortet och min näsa hade manipulerats som man ser nedan."

Så skriver Annika Hernroth-Rothstein, skribent i israeliska och amerikanska tidningar, i ett inlägg på Twitter, där hon har användarnamnet "truthandfiction".

På bilderna ser det ut som om Rothsteins näsa har fått en extra stor tipp som sticker ned mot underläppen.

En rad andra användare påpekar dock att kontrasten på polisens passbilder gör att liknande illusioner ofta uppstår. Vissa av dem postar bilder på sina egna id-kort där samma fenomen syns. En man visar hur han till och med har fått vad han liknar vid en Hitlermustasch på sin bild.

Får stöd av andra judar
Annika Hernroth-Rothstein står dock på sig, även om hon i efterhand medger att hon inte kan säga med "hundra procents säkerhet" att näsbilden inte beror på ett tekniskt fel snarare än på den svenska polisens antisemitism.

38-åringen, som är känd för sina internationella skriverier om hur antisemitiskt Sverige är, får samtidigt stöd från andra judar.

"Det där måste utredas. Tjänstefel minst sagt... både antisemitiskt och manipulation av id-handlingar", skriver exempelvis advokaten Sebastian Scheiman.

En annan judisk profil, Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och make till L-profilen Birgitta Ohlsson, råder Hernroth-Rothstein att kontakta polisens avdelning för särskilda utredningar.

Dror Eydar, Israels ambassadör i Italien, föreslår att Annika Hernroth-Rothstein ska ansöka om israeliskt medborgarskap istället.

"Då är jag säker på att din verkliga skönhet kommer att framgå även av de officiella dokumenten", twittrar ambassadören.

På id-kortet som den 38-åriga journalisten postat bilder på framgår det att hon heter Annika Hernroth och inte Annika H Rothstein som hon kallar sig på sitt verifierade Twitterkonto.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Media

Riksrevisionen slår till. Nämnden har sedan tidigare kritiserats för att vara vänstervriden i sina bedömningar.0 

Här rappar "framtidens artist" om att råna unga svenskar

"Jag knullar er alla.". SR-journalisternas favorit hyllades och fick dubbla priser av P3 i helgen.0 Plus

Bard till familjen Bonnier: "Oacceptabelt" att era tidningar leds av stalinister

Riktar sig direkt till ägarfamiljen efter bråket.. "Peter Wolodarski på DN och Pia Rehnquist på Sydsvenskan bedriver stalinistiska utrensningar mot alla som inte håller med dem."0 

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0