KI: Lågkonjunkturen bottnar i år

Publicerad 26 mars 2024 kl 16.09

Ekonomi. Lågkonjunkturen bottnar i år och mot slutet av året inleds den ekonomiska återhämtningen. Detta enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos, som publiceras i dag.

Dela artikeln

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur sedan ett år tillbaka. Lågkonjunkturen slår enligt KI igenom tydligare på arbetsmarknaden i år och arbetslösheten toppar på 8,4 procent.

Inflationen har fallit tillbaka snabbt den senaste tiden och nedgången fortsätter under 2024, enligt prognosen. Mätt med KPIF når inflationen 1,2 procent under slutet av året. Riksbanken inleder därför en serie räntesänkningar i juni. Konjunkturen börjar återhämta sig i slutet av året men det dröjer till 2026 innan lågkonjunkturen är över.

Konsumtionen blir en viktig drivkraft i återhämtningen. Lägre räntor och stigande reallöner gör att hushållens konsumtion växer relativt snabbt från och med slutet av 2024. Samtidigt innebär satsningar på bland annat försvaret att den statliga konsumtionen växer betydligt snabbare än normalt, liksom den gör i år, skriver KI i sin prognos.

KI beräknar att budgetutrymmet för 2025–2028 uppgår till cirka 130 miljarder kronor varav ca 40 miljarder kronor antas tas i anspråk 2025.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.