FÅR KONKURRENS. Här ett japanskt maglev-tåg som klarar över 400 kilometer i timmen.

Kinesiskt tåg i 3.000 km/h

Publicerad 27 maj 2014 kl 11.13

Teknik. En prototyp för ett nytt tåg som har tagits fram vid universitetet i Jiaotong i Kina uppges klara hastigheter på nästan 3.000 kilometer i timmen, vilket innebär att tåget blir världens snabbaste någonsin.

Gilla artikeln på Facebook

För att uppnå de höga hastigheterna färdas tåget, som använder magneträls, i en vakuumfylld tunnel som tar bort stora delar av luftmotståndet. Tåg som använder magneträls, så kallade maglev-tåg, har funnits i Asien sedan 1950-talet och klarar normalt hastigheter upp till 430 km i timmen.

Vid högre hastigheter än så kommer över 80 procent av energin att gå åt till att övervinna luftmotståndet, enligt forskarna. Och det är denna begränsning som den nya tekniken ska råda bot på.

Just nu utgörs prototypen av en mindre modell som färdas i en vakuumfylld ring på 6 meter i diameter. Hastigheten blir som max 48 kilometer i timmen, men begränsas bara av den begränsade omkretsen för ringen, säger forskningsledaren Deng Zigang till nyhetsbyrån Mina.

Enligt Zigang kan hastigheter på uppåt 3.000 km i timmen användas när tåget byggs i full skala, men kommer i första hand att bli verklighet vid installationer inom militär- och rymdindustrin, och kanske inte för persontrafik.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.