Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Publicerad 29 maj 2024 kl 17.12

Ekonomi. Riksdagen röstade ja till regeringens förslag om att personer födda 1957 ska kompenseras för höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag.

Dela artikeln

Höjningen av åldersgränserna i pensionssystemet och i skattelagstiftningen har inneburit att personer födda 1957 hamnar i en situation där de inte omfattas av dessa förändringar och därmed inte kunnat ta del av det förhöjda grundavdraget om man exempelvis redan har gått i pension.

Efter dagens beslut i riksdagen kan cirka 110.000 personer födda 1957 från den 1 juli se framemot en återbetalning av den för höga skatt de betalade under år 2023. Den genomsnittliga återbetalningen beräknas bli cirka 28.800 kronor.

Mycket efterlängtat, enligt SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

– Ett glädjande och efterlängtat beslut för alla de 57:or som berörs, rätt ska vara rätt! Vi har fått samtal och mail från oroliga 57:or, det har varit svårt att hitta information och klara besked. Även om politiska löften om återbetalning har getts har en viss oro funnits bland 57:orna så länge själva beslutet inte har fattats. Nu kan oron bytas mot en förhoppning om en snar återbetalning. Det är därför bra att 57:orna nu äntligen ska få tillbaka sina pengar som de är berättigade till, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Samtidigt måste också staten dra lärdom av de misstag som skett i hanteringen med årskull 1957, och i synkroniseringen av olika välfärdssystem. Det är utmärkt att fel har rättats till för 57:orna. Men ännu har politiken inte löst problemet med att arbetsgivare och egenföretagare under 2023 har betalat för hög arbetsgivaravgift för personer födda 1957, och detta riskerar att upprepas för födda 1959.

Förslaget innebär också förändringar i inkomstskattelagen i form av att det beslut som riksdagen redan tagit om att höja åldersgränsen för rätt till det förhöjda grundavdraget skjuts upp från 1 januari 2026 till den 1 januari 2027.

Samtliga lagändringar ska börja gälla den 1 juli 2024.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.