Isbrytaren Oden i Norra ishavet 2019.

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in

Publicerad 1 april 2020 kl 11.39

Vetenskap. En planerad forskningsexpedition med den svenska isbrytaren Oden ställs nu in på grund av covid-19-utbrottet.

Gilla artikeln på Facebook

Den 1 augusti till 15 september 2020 skulle isbrytaren Oden delta i den internationella forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey. Nu skjuts Odens deltagande på framtiden.

Orsaken är att Polarforskningssekretariatet inte kunnat hitta en lösning för att eliminera risken för eventuell smittspridning av coronaviruset ombord.

– Vi har arbetat intensivt med att undersöka flera karantänmöjligheter för att undvika eventuell smittspridning ombord, men bedömer att ingen av lösningarna kan eliminera risken. Beslutet är taget efter dialog med Folkhälsomyndigheten och i samråd med vår medicinskt ansvariga grupp vid Polarforskningssekretariatet, säger Katarina Gårdfeldt, direktör, i ett pressmeddelande.

Isbrytaren Oden är en av åtta isbrytare som skulle delta i Synoptic Arctic Survey där syftet är att svara på frågeställningar om hur hela den arktiska havsbassängen reagerar på klimatförändringar och hur störningar i en region kan spridas till en annan. I den svenska delen av expeditionen skulle isbrytaren Oden befinna sig i ett område nordost om Grönland.

– Beslutet är ett tråkigt besked som påverkar forskarna och deras projekt, men med utgångspunkt från de extraordinära omständigheterna ser vi tyvärr ingen annan lösning, säger Katarina Gårdfeldt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.