Sultan Ahmed Al Jaber.

Klimattoppmötets ordförande: "Finns inga vetenskapliga bevis" för detta

Publicerad 4 december 2023 kl 16.31

Vetenskap. Sultan Ahmed Al Jaber, ordförande för FN:s klimattoppmöte COP28, har hamnat i blåsväder. Detta sedan han slagit fast att att ”ingen forskning” har visat att det är nödvändigt att fasa ut fossila bränslen för att hålla jordens medeltemperaturökning under 1,5 grader.

Dela artikeln

Sultan Ahmed Al Jaber fällde kommentarerna under en livesänd diskussion med en klimataktivist den 21 november, skriver The Guardian.

– Jag accepterade att komma till det här mötet för att ha en nykter och mogen konversation. Jag går över huvud taget inte med på att hålla någon alarmistisk diskussion. Det finns ingen vetenskap, eller inget scenario, som säger att utfasningen av fossilt bränsle är det som kommer att uppnå 1,5 C.

När klimataktivisten pressade honom ytterligare svarade Sultan Ahmed Al Jaber:

– Snälla hjälp mig, visa mig färdplanen för en utfasning av fossila bränslen som kommer att möjliggöra en hållbar socioekonomisk utveckling, om du inte vill att vi ska återgå till att bo i grottor.

Så kallade experter som The Guardian har pratat med larmar om att utspelen gränsar till "klimatförnekelse" och är "otroligt oroande".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.