"Kompakt mörker i bostadsbyggandet"

Publicerad 20 mars 2024 kl 13.20

Ekonomi. SBAB larmar om att att en 30-procentig uppgång i byggkostnaderna bidrar till "kompakt mörker" i bostadsbyggandet.

Dela artikeln

Försäljningen av nya bostäder går alltjämt mycket knackigt och bostadsbyggandet tvärdyker. Det visar SBAB Booli Housing Market Index (HMI).

– Dessvärre tror jag att vi kommer att behöva vänta en längre tid innan vi får se en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och att bostadsbyggandet växlar upp igen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga försäljningstiden för de bostäder som ändå säljs ligger på över ett år.

Byggkostnaderna, som på tre år har ökat med över 30 procent, utgör enligt SBAB en stor del av problemet. Andelen prissänkta nya bostäder ligger kvar på höga nivåer. Det är en exempellös stor uppgång i byggkostnaderna på kort tid som har slagit stenhårt mot bostadsbyggandet.

– Häromdagen kom nya data från SCB som visar att bygginflationen i februari var på den lägsta nivån sedan mars 2021. Det är förstås ett steg i rätt riktning att bygginflationen nu har fallit tillbaka kraftigt, men det löser inte problemet med att byggkostnaderna har ökat med över 30 procent på kort tid. Detta i synnerhet som priserna på andrahandsmarknaden under delar av samma period har fallit, säger Robert Boije.

Om man bortser från behovet av nya bostäder och tittar på efterfrågan på nya bostäder med hänsyn tagen till hushållens faktiska betalningsmöjligheter, var det under kvartal fyra förra året i stort sett balans i förhållande till utbudet för nya bostäder inom samtliga boendeformer för Sverige som helhet. Däremot finns stora lokala och regionala variationer, med exempelvis ett överskott på nya bostadsrätter i Västra Götalands län.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.