Korrupt kommunchef gav Sahlins ex-livvakt 2 miljoner i årslön för skräddarsytt låtsasjobb som vaktmästare åt Lidingö stad

Publicerad 23 juni 2019 kl 16.35

Korruption. Snabba bilar, en lyxvilla i Stockholm och en extravagant livsstil. Det var vad skattebetalarna på Lidingö fick finansiera när S-profilen Mona Sahlins brottsdömde tidigare livvakt Hernando Labbé fick 2 miljoner kronor i årslön för ett skräddarsytt låtsasjobb som vaktmästare åt Lidingö kommuns fastighetsbolag. Nu får den kommunale vd:n Bjarni Gudmundsson sparken.

Gilla artikeln på Facebook

En internutredning som revisionsbyrån KPMG har gjort visar att Gudmundsson och livvakten arrangerade en fejkad rekryteringsprocess där Gudmundsson lade ut en annons om konsulttjänsten som var skräddarsydd för att bara Hernando Labbé skulle kunna söka tjänsten – trots att han saknade den nödvändiga kompetensen.

I ett mejl till Gudmundsson innan annonsen lades upp oroar sig Labbé för att det kan bli problem med kommunens regler om att kandidater som som inte uppfyller de obligatoriska kraven inte ska rekryteras.

"Hur ska du kringgå det?", frågar han.

"De obligatoriska kraven kan jag bestämma själv utifrån vilken nivå jag anser att bolaget behöver för just den tjänsten", förklarar Bjarni Gudmundsson lugnande i ett svarsmejl.

Planen var att Labbé skulle registrera en enskild firma och påstå sig jobba som fastighetsskötare utan att ha någon erfarenhet inom området.

Den kommunale vd:n förklarar även hur han på olika lika korrupta sätt ska kunna kringgå tidsbegränsningen för konsultuppdrag, som är max sex månader. Enligt honom har han gett flera personer jobb genom samma trixande.

"Magnus har t.ex. arbetat hos mig som konsult sedan 2014", skriver han och fortsätter: "En del av min personal hos bolagen har börjat som konsulter och sedan fått anställning hos min enhet inom staden."

Själva annonsen låg sedan ute bara ett dygn. Hernando Labbé svarade på den och därefter togs den direkt ned av fastighetsbolaget.

– Jag fick uppgiften av en visselblåsare att det inte stod rätt till i Lidingö stads fastighets AB. Vi ser alltid allvarligt på när sådana saker dyker upp, sade Daniel Broman, stadsdirektör, till tidningen Mitt i under en presskonferens på tisdagen.

När Gudmundsson anlitade Labbé var hans bakgrund som Sahlins kontroversielle livvakt redan känd. Gudmundsson fick även höra från andra inom kommunen att Labbé var dömd för bruk av olovlig urkund – han dömdes samtidigt som Sahlin – men han ansåg inte att det spelade någon roll eftersom han behövde någon med myndighetsbakgrund som ”vågade säga nej till hyresgäster” som ibland uppträder hotfullt.

Labbé hade ingen erfarenhet av fastighetsskötsel eller vaktmästartjänster när han fick uppdraget.

”Konsulten hade dock berättat att han brukade snickra hemma, vilket VD ansåg vara meriterande”, står i KPMG-rapporten.

Enligt KPMG ligger arvodet, två miljoner kronor per år, i linje med vad andra vaktmästare får betalt av kommunen när de utför fastighetsskötsel som "konsulter" åt kommunen på skattebetalarnas bekostnad.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Red Ice TV raderat från Youtube – hade 330.000 prenumeranter

Jättekanalen borta. "Tio års hårt arbete har försvunnit på en sekund."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.