Lägenhetspriserna sjönk till 2015 års nivå

Publicerad 3 december 2023 kl 14.02

Ekonomi. För tredje månaden i rad sjunker nu bostadspriserna. Nominellt har priserna på lägenheter bara fallit 15 procent sedan toppen 2022 men i inflationsjusterade termer är nu all prisuppgång sedan 2015 utraderad, skriver TT.

Dela artikeln

För villor ser det något bättre ut. Där är priserna nu tillbaka på 2017 års prisnivå, en på den tiden tillfälligt lägre nivå som uppstod när Sverige införde det så kallade bolånetaket.

Orsaken till den stora skillnaden mellan nominell och verklig prisnedgång är inflationen, som för närvarande har bitit sig fast på 6,5 procent per år enligt KPI.

– Vi ser framför att det dröjer fram till februari–mars innan vi ser botten på lägenhetspriserna, säger Robert Boije, chefsekonom vid statliga banken SBAB, till TT.

Trots att Riksbanken i motsats till bland annat ECB har pausat sina räntehöjningar väntar sig inte SBAB att priserna ska vända uppåt ens om räntan sänks. Skälet är att många bostadsrättsföreningar har tvingats höja sina avgifter, vilket gör låneutrymmet mindre för den som vill maxbelåna sig.

Dessutom är bostadsmarknaden fullständigt nedlusad med objekt som är till salu, vilket förr eller senare kommer att slå igenom i form av lägre priser, säger Robert Boije.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.