Löfvens skattechocker
Höginkomsttagare?

Löfvens nya chockskatt anklagas för att slå mot sjukvården

Publicerad 24 mars 2017 kl 11.48
Av Mattias Albinsson

Skatt. Regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om att chockhöja skatten för tiotusentals svenskar genom att klassificera om dem som "höginkomsttagare" möter växande kritik eftersom den, bland annat, kommer drabba tusentals anställda inom offentlig sektor.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att regeringen beslutat att fler ska tvingas betala den statliga inkomst­skatten. Gränsen kommer från och med nästa år gå vid en månadslön på omkring 38 200 kronor. Inkomster över det beloppet åläggs en statlig skatt på 20 procent, utöver den kommunala skatten. "Det är en vänster­reform som bidrar till ett jämlikare samhälle", förklarade Vänsterpartiet i söndags, ett parti som krävt skatte­höjningen.

En av skatte­höjningens kritiker är Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson. "Värdet för tusentals helt genomsnittliga veterinärer, kemister, arbetsmiljö­ingenjörer, forskar­assistenter och revisorer att jobba några timmar extra kommer alltså att minska radikalt. Mer än halva lönen för extraknäcket går till skattmasen", skriver han i en ledartext.

Även Konjunktur­institutet (KI) har tidigare varit inne på samma linje som Gudmundson. I ett yttrande från april förra året uppmanar myndigheten regeringen att vara observant på så kallade "beteende­effekter". Många väntas helt enkelt arbeta mindre när det inte längre lönar sig att arbeta. KI påpekar också att negativa effekter på de offentliga finanserna av skatte­sänkningar ofta överdrivs, men att det är tvärtom när det kommer till skattehöjningar.

Med regeringens senaste skattechock kommer omkring 1,4 miljoner svenskar att räknas som höginkomst­tagare. Det innebär att många inom yrkes­kategorier som sjuksköterska, lärare och polis i framtiden förväntas betala den statliga skatten. Det kan få oväntade effekter på en redan pressad offentlig sektor.

Bland annat hotas många extrajobbande specialist­sjuksköterskor av den rödgröna skatte­chocken, något som riskerar att minska dessas vilja att jobba extra på kvällar, nätter och storhelger. Redan idag ligger medellönen för många specialist­sjuksköterskor farligt nära vänsterns brytpunkt för den statliga skatten, enligt SCB:s statistik.

En politiker som tagit fasta på hur regeringens senaste skattechock kommer slå mot den offentliga sektorn är den moderate riksdags­mannen Hanif Bali. "Sjuksköterskor är inte #höginkomstagare. De ska inte beskattas som det heller", skriver han på Twitter.

Sveriges skattebetalare ska i och med den rödgröna överenskommelsen betala 2,7 miljarder kronor mer i skatt nästa år. Totalt drabbas omkring 80 000 människor som från och med årsskiftet kommer anses vara höginkomsttagare, utöver de 1,3 miljoner som redan räknas till den skaran.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Amanda Lind ställde in debatt mot Åkesson

MP-ministern skulle diskutera "hat och hot" i Aktuellt. Åkesson: "Gapar högt i artiklar men avstår direkt debatt."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.