– Det finns betydande skillnader mellan kvinnors och mäns hälsa, och tillgång till vård. Vi måste göra mer, säger Lena Hallengren (S) enligt Göteborgs-Posten.
Ministern berättar dock inte att det handlar om att ytterligare öka gynnandet av kvinnor inom ett område där de redan gynnas systematiskt.
Den vård som under 2012 gavs till 1,6 miljoner regioninvånare i Västra Götaland mättes i en studie 2015 utifrån nio miljoner öppenvårdsbesök och en kvarts miljon inläggningar i slutenvård.
Av de 25 miljarder kronor som kalaset kostade gick 20 procent mer till vård åt regionens kvinnor än till dess män, enligt studien.
Män konsumerar lite mer slutenvård för allvarliga hälsotillstånd men det uppvägs med råge av kvinnornas ständiga frekventerande av öppenvården, enligt samma studie.
"Här kan man på goda grunder hävda att det föreligger ett i högsta grad ojämlikt utfall, utan att det verkar bekymra Jämställdhetsmyndigheten", konstaterar läkaren Mats Reimer, som nu uppmärksammar de ojämlika siffrorna i en artikel i Göteborgs-Posten.
Bland yngre boomers har nära tre gånger fler män än kvinnor som dött av corona.
"Hade siffrorna varit omvända hade det varit rimligt att kvinnor prioriterats vid coronavaccination", skriver Reimer och konstaterar att riskfaktorer såsom vissa typer av diabetes, som är en mindre viktig riskfaktor än könstillhörighet, leder till förtur till vaccin enligt Folkhälsomyndighetens regler.