Medeltida mur rasade – då hittades antik staty

Publicerad 30 april 2021 kl 11.22

Vetenskap. En staty av den romerske kejsaren Augustus har hittats under utgrävingar i staden Isernia i Italien. Det skriver en kulturvårdsmyndighet i regionen Molise på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden till fyndet är att en del av en medeltida mur längs en väg i utkanten av staden kollapsade 2013.

Efter en infekterad debatt om vad som ska göras med den raserade muren har grävarbeten inletts på platsen. Dels av arkeologiska skäl, men framför allt för att förstärka marken och rekonstruera muren.

Under gårdagens grävarbete hittades så ett huvud i marmor, en del av en staty, föreställandes den romerske kejsaren Augustus. Augustus var kejsare över Romarriket från 27 f.Kr. till sin död år 14 e.Kr.

Fyndet av statyn spär emellertid på debatten bland de boende i Isernia där många anser att den raserade muren borde ha återuppbyggts för länge sedan. Kulturvårdsmyndigheten vill emellertid fortsätta gräva på platsen för att se om fler arkeologiska fynd döljer sig under marken.

Bild:

© Isernia kommun

RAS. Statyhuvudet hittades i samband med utgrävningar där delar av en mur rasat.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.