Minskad aptit kan tyda på cancer

Publicerad 27 januari 2024 kl 12.16

Vetenskap. Att banta ger inte cancer. Men en plötslig och oavsiktlig viktnedgång kan vara ett tecken på en cancerdiagnos under det kommande året. Det visar en studie.

Dela artikeln

I studien ingick över 150.000 personer i USA. Deltagarna som var 40 år eller äldre följdes under mer än 30 år. Forskarna samlade in detaljerad information om vikt och motion vartannat år och kostdata rapporterades vart fjärde år.

– Avsiktlig viktminskning genom mer motion eller en hälsosammare kost kan vara bra för människors hälsa. Men oavsiktlig viktminskning som inte beror på hälsosammare beteenden kan tyda på en underliggande sjukdom, inklusive cancer, säger forskaren Qiaoli Wang vid Karolinska institutet.

Forskarna bedömde även beteenden som främjar viktminskning genom att utvärdera förändringar i deltagarnas kost och motion.

Bland studiens deltagare fanns till exempel en grupp där intentionen att minska i vikt bedömdes som hög. Personerna hade ökat sin fysiska aktivitet och förbättrat kosten.

Men det fanns också en grupp där inga sådana förändringar hade gjorts. Intentionen att minska i vikt bedömdes därför som låg.

Inom gruppen som inte medvetet försökt att minska sin vikt sågs en ökad risk för cancersjukdomar. Förekomsten av cancer under det kommande året var dubbelt så hög hos personer som gått ner mer än tio procent av sin kroppsvikt de senaste två åren, jämfört med dem som inte gått ner i vikt.

– Vi kunde se att risken var särskilt förhöjd för cancer i övre mag-tarmkanalen, hematologisk cancer, kolorektal cancer och lungcancer, men inte för bröstcancer, cancer i urinvägarna, hjärncancer eller melanom, säger Qiaoli Wang.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.