Näsdroppar med antikroppar testas mot covid-19

Publicerad 14 januari 2024 kl 11.44

Vetenskap. Forskare vid Karolinska Institutet har visat att näsdroppar med IgA-antikroppar kan skydda möss från covid-19. Resultaten i den nya studien kan enligt forskarna innebära ett nytt sätt att skydda högriskindivider mot olika varianter av viruset och eventuellt andra infektioner.

Dela artikeln

Antikroppar finns i olika varianter som har olika funktioner i kroppen. IgA-antikroppar är en del av det så kallade adaptiva immunsystemet och finns naturligt i luftvägarnas slemhinnor. Avsaknad av eller låga nivåer av dessa antikroppar i slemhinnorna är förknippat med en ökad risk för genombrottsinfektion med sars-cov-2.

Vaccinen mot covid-19 stimulerar främst ett immunsvar i form av IgG-antikroppar och tidigare studier har visat att deras förmåga att skydda mot infektion med de nya omikron-varianterna av viruset är begränsad.

En forskargrupp vid Karolinska Institutet har nu använt sig av genteknik för att skapa IgA-antikroppar som binder till spikproteinet på sars-cov-2 på ett liknande sätt som IgG-antikropparna. Sedan testade de att ge antikroppsbehandlingen via näsdroppar till möss som infekterats med omikron-varianten.

Näsdropparna minskade avsevärt virusmängden i luftstrupen och lungorna hos de infekterade mössen. IgA-antikropparna visade sig dessutom binda starkare till virusets spikprotein och var mer effektiva i att neutralisera viruset jämfört med de ursprungliga IgG-antikropparna.

– Resultaten visar att dessa genetiskt modifierade antikroppar kan stärka skyddet mot nya virusvarianter, men de är inte avsedda att ersätta nuvarande vacciner, säger Harold Marcotte, docent vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet, och artikelns försteförfattare.

Han fortsätter:

– Traditionella vacciner framkallar ett aktivt immunsvar i kroppen, medan detta är en passiv immuniseringsstrategi. En aktiv immunisering som framkallar ett immunsvar i slemhinnorna skulle vara idealisk, men förhoppningsvis är vår metod lämplig för att skydda de mest sårbara individerna, som äldre eller personer med nedsatt immunförsvar.

Det finns också förhoppningar om att metoden kan användas för att neutralisera andra varianter av viruset, inklusive kommande varianter.

– Vi tror att detta kommer att vara en mycket lovande strategi, inte bara för covid-19 och de nya varianterna, utan även för andra infektionssjukdomar, inklusive influensa och andra luftvägsinfektioner samt infektion i magens slemhinna orsakad av Helicobacter pylori, där det för närvarande inte finns något tillgängligt vaccin, säger Qiang Pan-Hammarström, professor vid samma institution och studiens sisteförfattare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.