– Vi vet i dag att vissa individer lättare än andra utvecklar KOL, men vi vet inte varför. En viktig utmaning för forskningen är att utveckla metoder som skyddar alla de som riskerar att drabbas av sjukdomen, säger Kjell Larsson, vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd och professor i lungmedicin.
Mellan 1999 och 2013 ökade dödligheten i sjukdomen med 40 procent, medan den under samma period minskade med 8 procent för männen.
– Dödligheten i KOL går åt fel håll, och vi behöver satsa på forskningen för att vända trenden. Många berörs av KOL, antingen som drabbad eller anhörig, och våra givares gåvor till forskningen kan bidra till att vi kan hitta ny, mer effektiv behandling, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.
Minst en halv miljon svenskar är drabbade av KOL, men de allra flesta vet inte om det. Bara var femte har fått diagnos. KOL upptäcks genom att lungkapaciteten mäts med så kallad spirometri, ett test som går att göra på nästan alla vårdcentraler. En tidig diagnos ger goda möjligheter att bromsa sjukdomen.