Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Livsmedelsverket och landets smittskyddsenheter aktivt försökt finna orsaken till utbrottet, vilket visade sig vara svårt eftersom det rört sig om enstaka fall spridda över landet. Eftersom utbrottet pågått länge och setts på många platser i landet har dock mycket pekat på att smittkällan är ett livsmedel med lång hållbarhet och relativt stor spridning.
I juni kom ett genombrott i sedan ett stort antal personer insjuknat i salmonella efter ett krogbesök på Öland. Flera personer har varit allvarligt sjuka och inlagda på sjukhus. Sedan krogen stängdes har antalet nysmittade avstannat, även om det parallellt har tillkommit enstaka fall i det nationella utbrottet från andra håll i landet. Antalet smittade som kopplats just till krogen är nu uppe i 82, av alltså 140 totalt i landet.
Positiva salmonellaprov har också tagits från två olika kryddburkar på andra platser i landet, hemma hos personer som insjuknat i det nationella utbrottet. Det rör sig i båda fallen om öppnade burkar, vilket gör att det inte går att utesluta att de kan ha kontaminerats med salmonella efter öppnandet.
En av burkarna kom från tillverkaren Sevan, som säljer matprodukter från Mellanöstern. Företaget har idag beslutat att återkalla sin så kallade allkrydda.
"Sevan har därför valt att inte utsätta några konsumenter för onödig risk och återkallar därför alla storleksvarianter och batcher av denna produkt som funnits på marknaden sedan oktober 2014.
Kunder som har den återkallade kryddan kvar uppmanas att inte äta den, utan kassera den", skriver företaget på sin hemsida.
Sevans produkter har inte i nuläget kunnat kopplas till krogen på Öland, enligt Folkhälsomyndigheten.