– Målet är att restaurangerna ska göra rätt och att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera företagen, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Kommunernas livsmedelskontroll ska göra kontroller på restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Livsmedelsverket ska kontrollera kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.
– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger, Ulrika Andersson.
STEC, som kallas Ehec när den smittar människor, är vanligare på nötkött från andra länder än på nötkött från Sverige. Antalet rapporterade utbrott där konsumenter har smittats av hamburgare som avsiktligt serverats understekt, rare eller medium-rare, är få.
– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Ulrika Andersson.