Fel av polisen avslå Paludans sena ansökan

Publicerad 29 juli 2022 kl 11.31

Lag & Rätt. Polisen hade rätt att avslå Rasmus Paludans begäran om demonstrationstillstånd i Gottsunda och hänvisa till en annan plats. Polisen får däremot inte avslå en ansökan bara för att den inlämnats mindre än en vecka före demonstration. Det beslutar Förvaltningsrätten i Uppsala.

Dela artikeln

Det är två mål avseende den danske islamkritikern Rasmus Paludan, som ansökte om demonstrationstillstånd i Uppsala i början av juni, som nu har avgjorts.

Polisen avslog ansökan om demonstrationstillstånd i gettot Gottsunda och hänvisade till att demonstrationen i stället fick ske på Vaksala torg. Förvaltningsrätten bedömer nu att om det finns risk för ordningsstörningar har polisen möjlighet att hänvisa till annan plats.

– Skyddet för den grundlagsfästa demonstrationsfriheten är stort. Det finns dock möjlighet för polisen att besluta att en demonstration får ske på en annan plats än sökanden önskar om det finns risk för ordningsstörningar, säger domaren Johan Höök.

I det andra målet avslog polisen en ansökan från Paludan för att den kommit allt för kort tid innan demonstrationen skulle äga rum. En ansökan ska enligt ordningslagen om möjligt göras senast en vecka innan demonstrationen. Ansökan gjordes i detta fall tre dagar innan sammankomsten var tänkt att äga rum.

Förvaltningsrätten anser dock inte att det finns möjlighet att avslå en ansökan enbart för att den gjorts sent och upphäver beslutet. Eftersom demonstration skulle skett i juni behöver dock inte polisen pröva frågan på nytt.

– Det är inte möjligt att avslå en demonstrationsansökan enbart för den görs sent. Det är dock en annan sak att en sådan ansökan inte säkert hinner behandlas innan demonstrationen ska äga rum, säger Johan Höök.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0