Sammanlagt har 15 fall rapporterats, varav elva under juni och juli. I tre fall har sjukdomen lett till att den smittade avlidit.
Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla bakterien listeria.
De främsta riskgrupperna för listeria-infektion är sköra äldre, personer med nedsatt immunförsvar samt gravida. Sjukdomen kan ge olika symtom, allt från magproblem och influensaliknande symtom till allvarliga tillstånd, som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.
– Den som tillhör en riskgrupp – eller som ska bjuda någon i riskgrupp på mat – kan minska risken för smitta genom att följa Livsmedelsverkets råd om listeria. Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, i ett uttalande.
Listeria dör vid upphettning till minst 70 grader, men kan växa till i kyla och utan syre. Det betyder att den exempelvis kan föröka sig i vakuumförpackade matvaror som förvaras i kylen. Även om listeria kan växa till i kyla, förökar den sig snabbare ju varmare det är. För att minska tillväxten av listeria är det därför viktigt att hålla kylvaror ordentligt kalla. Under de varma månaderna kan det vara svårare och då växer bakterien till snabbare.
– Vi vet att de som är gravida oftast har god kännedom om riskerna med listeria. Däremot är det kanske inte alla som vet att även äldre människor tillhör riskgruppen. Om du till exempel bjuder en äldre släkting på kallrökt lax som närmar sig utgångsdatum eller inte förvarats på rätt sätt så kan du utsätta personen för en risk för listeria, säger Jonas Toljander.