Den lilla staden Bremgarten har omkring 6 500 invånare och ligger strax väster om Zürich i norra Schweiz. Förra månaden öppnade den schweiziska motsvarigheten till Migrationsverket ett boende för 150 asylsökande i en före detta militärförläggning i staden.
I samband med att Bremgarten träffade avtal om asylboendet med den schweiziska invandrarmyndigheten, passade man på att ställa upp ett antal villkor för hur de boende får röra sig i staden, skriver Der Spiegel. I avtalet avgränsas 32 så kallade känsliga zoner som de asylsökandena inte får vistas oövervakade i utan föregående tillstånd från både staden och asylförläggningen.
Bland de områden som bedöms som känsliga återfinns bland annat det kommunala badhuset, dagis, skolgårdar, kasinot och ålderdomshemmet.
Vi har av säkerhetsskäl bestämt oss för att inte bevilja tillgång till de här områdena, i syfte att förebygga konflikter och hindra drogmissbruk, sade stadens borgmästare Raymond Tellenbach i tysk radio.
Reglerna har lett till upprördhet i många massmedia utanför Schweiz. Brittiska The Independent kallar restriktionerna apartheidliknande ett omdöme som återkommer i många andra tidningar. Apartheid har nått alplandet är rubriken på en kolumn i Svenska Dagbladet där skribenten Gunilla von Hall drar paralleller inte bara till apartheid utan även till Förintelsen.
Stadens aparta regler är intoleranta, omänskliga och kan klassas som rasism. Dessutom för de tankarna till Europas mörka förflutna där judar förbjöds besöka restauranger, sitta på parkbänkar och åka buss. Obehagligt, skriver von Hall.